Juuso Järvenpää

Työnimike: Projekti-insinööri verkostojen investointitiimissä

Koulutustausta: Opiskelee sähköinsinööriksi TAMKissa, suuntautuminen sähkövoimatekniikka

Juuso Järvenpää työskentelee Carunalla osana kahdeksan projektipäällikön ja kahden projekti-insinöörin tiimiä. Tavoitteena on, että Carunan verkko olisi säävarma vuonna 2028. Tämä tarkoittaa isoja hankkeita, joissa tehdään maakaapeliverkkoa.

”Olen päässyt työskentelemään projektien jokaisessa vaiheessa. Olen ollut mukana luomassa projektia, tarkastamassa urakoitsijan tekemiä suunnitelmia sekä vastaanottovaiheessa katsomassa, että on rakennettu sovitulla tavalla ja kustannukset täsmäävät”, kertoo Järvenpää työstään. Projektin lopussa tarkistetaan lisäksi, että kaikki tiedot on dokumentoitu oikein verkkotietojärjestelmään.

Parasta Carunan kesätöissä on Järvenpään mielestä ollut se, että työtehtävät ovat olleet todella vaihtelevia, ja se on tehnyt hänen työstään mielenkiintoista. Toisinaan hän pääsee kentälle tarkastamaan työmaita ja valmistuneita projekteja.

”Opiskelen juuri näitä asioita, mitä nyt teen työkseni, ja on hienoa, miten pääsen hyödyntämään oppimaani puolin ja toisin. Sovellan töissä koulussa oppimaani töissä ja päinvastoin. Opin joka päivä jotain uutta”, innostuu Järvenpää.

Energia-ala on hänen mielestään mielenkiintoinen, sillä se kehittyy koko ajan, kun sähköä tarvitaan kaikkialla. Häntä kiinnostaa murros energia-alalla, kun teknologiat kehittyvät ja hyödynnetään yhä enemmän uusiutuvaa energiaa.

Järvenpään mukaan sen sijaan sähkönsiirto toimialana ei sano monille yhtään mitään – sähkö tulee seinästä ja sen tärkeys huomataan vasta kun tulee katkos. ”Taustalla tehdään paljon hommia, että kaikki toimii ja kehittyy. Minulle itselleni oli uutta, kuinka säännelty tämä toimiala on. Nyt kun tuli uusi säädös sähkön toimitusvarmuudesta, olen joutunut selittämään aika monelle, miksi siirtohinnat ovat nousseet”, hän analysoi.

Antti Projekti-insinööri, Pohjolan Voima Oy, Helsinki

Alan osaajan työpaikka uudella paikkakunnalla

Olin kesätöissä ensimmäistä kertaa energia-alalla Pohjolan Voiman Seinäjoen voimalaitoksella heti ensimmäisenä kesänä opiskeluiden aloittamisen jälkeen. Kolme kesää työskentelin Loviisan voimalaitoksella. Jatkoin samassa työpaikassa suoraan diplomityön merkeissä. Kun diplomityö saatiin kansiin, jäin pariksi vuodeksi Loviisaan projektitehtäviin. Loviisasta päätin lähteä vakinaiseen paikkaan Teollisuuden Voiman voimalaitokselle Olkiluotoon. Olkiluodosta minut ajoi Helsinkiin perhe-elämä, joten pyrin ja pääsinkin Pohjolan Voimalle töihin projekti-insinööriksi.

Mitä kuuluu tavalliseen työpäivääsi?

Tässä tehtävässä olenkin viihtynyt jo useamman vuoden. Työt sisältävät pääasiassa hankkeiden kannattavuuslaskentaa mutta eteen on tullut monipuolisesti myös kaikenlaisia muita toimeksiantoja aina toteutusprojektin johtotehtävistä voimalaitoksen mallinnuksiin asti. Työt ovat olleet mielenkiintoisia ja haastavia ja olen onnekseni saanut olla mukana hyvässä ja asiantuntevassa ryhmässä, jossa on mukavaa ja antoisaa työskennellä ja kaikkiin ongelmiin on aina löytynyt ratkaisu.

Mitä työnantajassasi arvostat erityisesti?

Arvostan työnantajassa sitä, että joustoa löytyy molempiin suuntiin. Jos töissä on kiire, voin tehdä pidempää päivää, mutta jos minulla on vapaalle tarvetta ja työt antavat myöden, voin pitää vapaita suhteellisen helposti.