Reaktorifyysikko

reaktorifyysikko

Kuka olet: Jussi Kumpula
Ikä: 30
Ammatti: Reaktorifyysikko

Työpaikka ja paikkakunta: Teollisuuden Voima Oyj, Eurajoen Olkiluoto

Työtehtävä: Päätehtävänä Olkiluoto 1 -laitosyksikön (OL1) polttoaineen käytönsuunnittelu, lisäksi monenlaisia reaktorifysikaalisia laskuja ja selvityksiä OL1/OL2-laitosyksiköihin liittyen.

Työalue: Tutkimus ja kehitys/tuotannon suunnittelu

Harrastukset: Juoksu, maastopyöräily, melonta merellä ja koskissa
Suosikkielokuva: Pulp fiction

Koulutus: Tekniikan tohtori, TKK, 2008

Päädyin alalle/Urapolkusi: Valmistuin DI:ksi 2005 TKK:lta pääaineena materiaalifysiikka. Jäin tutkijaksi TKK:n laskennallisen tekniikan laboratorioon, missä tein kompleksisiin verkkoihin liittyvän väitöskirjani (sovelluttua statistista fysiikkaa). Väitöskirjan jälkeen tutkijan tehtävät yliopistolla eivät kuitenkaan kiinnostaneet johtuen mm. työsuhteiden epävarmuudesta ja jatkuvasta paineesta saada julkaisuja aikaiseksi. Huomasin TVO:n työpaikkailmoituksen ja reaktorifyysikon tehtävä vaikutti mielenkiintoiselta sekä työnantaja luotettavalta. En ollut opiskellut juurikaan reaktorifysiikkaa aiemmin, joten suoritin käytännössä kaikki TKK:n reaktorifysiikan kurssit kahden seuraavan talven kuluessa työn ohessa.

Millaista työ on?/Tärkeimmät työtehtävät: Pääasiassa tietokoneilla tehtävää laskentaa, tulosten analysointia ja raportointia, muiden tekemiin raportteihin perehtymistä jne. Polttoaineen käytönsuunnittelussa simuloidaan reaktorin toimintaa vuosikausiksi eteenpäin ja optimoidaan polttoaineita, latausstrategioita, säätösauvasekvenssejä yms. Tavoitteena on varmistaa, että reaktori toimii hyvin myös tulevaisuudessa ja toisaalta polttoaine saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Työn hyvät puolet: Varsin itsenäistä työtä ja monipuolista ongelmanratkaisua, laskujen tulokset näkyvät myös käytännössä joka kevät kun reaktori ladataan, fiksut työkaverit
Mitä erityisen haasteellista työssäsi on: Tasapainoilu mahdollisimman tehokkaan reaktorisydämen latauksen ja termisten rajoitusehtojen välillä.

Mitä hyötyä työstäsi on: Reaktori on jatkuvasti ajettavissa helposti ja turvallisesti niin täydellä teholla kuin tarvittaessa alemmillakin tehotasoilla. Polttoaineiden suunnittelun ja reaktorisydämen latauksen hyvällä optimoinnilla säästetään vuosittain polttoainekustannuksissa ja loppusijoitettavaa ydinjätettä tulee vähemmän.

Palkkaus tai Millaisena pidät palkkaasi: Palkka on ihan ok, mutta jää alle TEK:n suosituspalkan.

Kuvaile työpäiväsi: Kesäaikaan tulen usein pyörällä töihin (20 km suuntaansa), yleensä lähden hieman klo 6 jälkeen. Varsinainen työpäivä alkaa sähköpostin lukemisella, minkä jälkeen ryhdyn tarkastelemaan edellisenä päivänä laskentaan jääneiden simulointiajojen tuloksia yms. Varsinaisesti tällaisessa toimistotyöläisen päivässä ei paljon mainittavaa ole, kahvit klo 9 ja 14 sekä ruokailu noin klo 11. Kotiin lähden polkemaan usein jo klo 15, jotta ehdin hakemaan lapset päivähoidosta.

Tulevaisuuden näkymät: Haastavia työtehtäviä ja uutta opittavaa näyttäisi riittävän jatkossakin. Myös mukavaan vapaa-aikaan aion panostaa.

Motto: Harjoitus tekee mestarin.

Ilkan blogi

August 23, 2017
Hei, Olen Ilkka, 24, maisterivaiheen energiatekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Olen alun perin kotoisin Vaasasta, ja valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2012 Vaasan Lyseon lukiosta. Vaasan suuren energiasektorin vaikutuksesta kiinnostuin jo nuorena energia-asioista, joten tiesin jo lukioon mentäessä opiskella matematiikkaa ja fysiikkaa. Pääsinkin pääsykokeiden kautta opiskelemaan haluamaani alaa, energiatekniikkaa, Espoon Otaniemeen. Valmistuin tekniikan kandidaatiksi viime vuoden keväällä, tehden kandidaatintyöni rakennuksiin integroidun energiantuotannon ja -kulutuksen yhteensovittamisesta. Nyt opiskelen energiatekniikan maisteriohjelmassa, pääaineenani rakennusten energia- ja LVI-tekniikka. Valitsin pääaineen kandidaatintyön herättämän kiinnostuksen,Lue lisää...

Rikun Blogi

July 19, 2017
Olen Riku Salmivaara, 25, maisterivaiheen energiatekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Kotoisin olen Lahdesta ja nykyään asun yliopistokampuksella Espoon Otaniemessä. Tarkkaan ottaen olen itse asiassa palannut alkuperäiseen kotikuntaani, koska olen syntynyt Espoossa, mutta olin kaksivuotias perheeni muuttaessa Lahteen, joten lapsuusmuistoja Espoosta minulla ei varsinaisesti ole. Energia-alalle päädyin pitkän pohdinnan jälkeen. Lukiossa olin pitkään epävarma, mihin haluaisin jatkaa sieltä, koska olin kiinnostunut monesta eri aihealueesta, mutta opintojen edetessä teknillinen ala alkoi tuntua luontevalta vaihtoehdolta. Matemaattiset aineet ovat aina sujuneetLue lisää...

Arton Blogi

July 11, 2017
Hei, olen Arto Latvala Aalto-yliopiston energiatekniikan maisteriopiskelija. Jos olet lukenut tämän blogin aikaisempia kirjoituksia, olet saattanut huomioida henkilöiden suoraviivaisen opiskelupolun. Minun opiskeluni kokonaisuus koostuu hieman vähemmän suoraviivaisesta etenemisestä. Toisen asteen koulutus on ammattikoulusta, oppisopimuskoulutus Ruukin teollisuusoppilaitoksesta ja alempi korkeakoulututkinto Oulun ammattikorkeakoulusta. Toisin sanoen kolme koulutusta ennen yliopistoa. Huomaa siis, että ammattikoulu ei estä pääsyäsi yliopistoon, sekä sen että ammattikorkeasta Yliopistoon siirryttäessä pääset suoraan maisteritutkintoon. Olen ollut töissä voimalaitoksella jo ammattikoulun jälkeen ja sitä kautta minulleLue lisää...
Page 1 of 71234567