Kivihiili

kivihiili

Palava kivi hämmästytti aikoinaan ihmisiä ominaisuuksillaan. Läheistä sukua turpeelle, mutta sukujuuret ovat kovin pitkät – satoja miljoonia vuosia.

Esiintymät ja saatavuus
Tavanomaisista energialähteistä kivihiiltä on maankuoressa eniten, 10 000 miljardia tonnia. Se on syntynyt satoja miljoonia vuosia sitten maankuoren puristuksiin jääneestä turpeesta. Maapalloahan ovat aikoinaan peittäneet laajat metsät, jotka lahotessaan veden alle muuttuivat ensin turpeeksi. Kivihiiltä louhitaan avolouhoksista ja kaivoksista. Eniten sitä on Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Kivihiilen käyttö alkoi jo 1600-luvulla, ja juuri kivihiili oli ensimmäisen höyrykoneen voimanlähteenä.

Näin Suomessa
Kivihiiltä tuodaan Suomeen muun muassa Puolasta ja Venäjältä. Suuret sähköä tuottavat hiililaitokset sijaitsevat Etelä-Suomen rannikolla. Hiilen käyttöä sähkön ja lämmön tuotannossa on korvattu maakaasulla, turpeella ja puulla. Vanhimmat hiililaitokset ovat nykyisin varavoimana niissä tilanteissa, jolloin Pohjoismaissa on saatavilla runsaasti vesivoimasähköä.

Tekniikka
Kivihiiltä poltetaan suurissa pöly- tai leijupolttokattiloissa. Yleisimmin hiili jauhetaan pölyksi ja syötetään sisään hiilipolttimien kautta. Kivihiilen lämpöarvo on suuri ja polttaminen helppoa. Nykyisin tutkitaan mm. hiilen kaasutusta. Eniten on kehittynyt puhdistustekniikka ja sivutuotteiden hyödyntäminen.

Hinta
Koska kivihiiltä on paljon saatavilla, sen hinnan ennustetaan pysyvän vakaana. Muiden polttoaineiden hintaa verrataan hiileen, eli hiilen hinta toimii energialähteiden referenssihintana.

Ympäristövaikutukset
Kivihiili on polttoaineista epäpuhtaimpia. Se sisältää 0,5-2 prosenttia rikkiä sekä pieniä määriä raskasmetalleja. Sähkösuodattimet ja rikinpoistolaitokset ottavat talteen 90 prosenttia rikki- ja hiukkaspäästöistä. Typenoksidipäästöjä vähennetään polttotekniikan avulla ja katalyyttisillä typenpoistimilla. Päästöjä syntyykin nykyisin eniten maissa, joilla ei ole varaa investoida laitostensa ilmansuojelulaitteisiin.

Plussat ja miinukset
+ Edullinen
+ Eri puolilla maapalloa runsaasti kivihiiltä
– Kivihiilen poltossa syntyy paljon epäpuhtauksia

Ilkan blogi

August 23, 2017
Hei, Olen Ilkka, 24, maisterivaiheen energiatekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Olen alun perin kotoisin Vaasasta, ja valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2012 Vaasan Lyseon lukiosta. Vaasan suuren energiasektorin vaikutuksesta kiinnostuin jo nuorena energia-asioista, joten tiesin jo lukioon mentäessä opiskella matematiikkaa ja fysiikkaa. Pääsinkin pääsykokeiden kautta opiskelemaan haluamaani alaa, energiatekniikkaa, Espoon Otaniemeen. Valmistuin tekniikan kandidaatiksi viime vuoden keväällä, tehden kandidaatintyöni rakennuksiin integroidun energiantuotannon ja -kulutuksen yhteensovittamisesta. Nyt opiskelen energiatekniikan maisteriohjelmassa, pääaineenani rakennusten energia- ja LVI-tekniikka. Valitsin pääaineen kandidaatintyön herättämän kiinnostuksen,Lue lisää...

Rikun Blogi

July 19, 2017
Olen Riku Salmivaara, 25, maisterivaiheen energiatekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Kotoisin olen Lahdesta ja nykyään asun yliopistokampuksella Espoon Otaniemessä. Tarkkaan ottaen olen itse asiassa palannut alkuperäiseen kotikuntaani, koska olen syntynyt Espoossa, mutta olin kaksivuotias perheeni muuttaessa Lahteen, joten lapsuusmuistoja Espoosta minulla ei varsinaisesti ole. Energia-alalle päädyin pitkän pohdinnan jälkeen. Lukiossa olin pitkään epävarma, mihin haluaisin jatkaa sieltä, koska olin kiinnostunut monesta eri aihealueesta, mutta opintojen edetessä teknillinen ala alkoi tuntua luontevalta vaihtoehdolta. Matemaattiset aineet ovat aina sujuneetLue lisää...

Arton Blogi

July 11, 2017
Hei, olen Arto Latvala Aalto-yliopiston energiatekniikan maisteriopiskelija. Jos olet lukenut tämän blogin aikaisempia kirjoituksia, olet saattanut huomioida henkilöiden suoraviivaisen opiskelupolun. Minun opiskeluni kokonaisuus koostuu hieman vähemmän suoraviivaisesta etenemisestä. Toisen asteen koulutus on ammattikoulusta, oppisopimuskoulutus Ruukin teollisuusoppilaitoksesta ja alempi korkeakoulututkinto Oulun ammattikorkeakoulusta. Toisin sanoen kolme koulutusta ennen yliopistoa. Huomaa siis, että ammattikoulu ei estä pääsyäsi yliopistoon, sekä sen että ammattikorkeasta Yliopistoon siirryttäessä pääset suoraan maisteritutkintoon. Olen ollut töissä voimalaitoksella jo ammattikoulun jälkeen ja sitä kautta minulleLue lisää...
Page 1 of 71234567