Aurinkovoima

Kaikki energiamme on lähtöisin auringosta. Kuitenkin itse aurinkovoiman tehokkaaseen hyödyntämiseen tarvitaan vielä paljon kehitystyötä.

aurinkovoima
Esiintymät ja saatavuus
Kaikki energiamme on lähtöisin auringosta. Kuitenkin itse aurinkovoiman tehokkaaseen hyödyntämiseen tarvitaan vielä paljon kehitystyötä. Esimerkiksi EU-mailla on ohjelmat uusiutuvien energialähteiden, muun muassa aurinkovoiman hyödyntämiseksi. Aurinkoenergiaa saadaan talteen myös maa-, meri- ja järvilämpönä. Aurinkosähkö soveltuu toistaiseksi parhaiten sellaisiin kohteisiin, jotka ovat sähköverkkojen ulottumattomissa. Kehitysmaissa aurinkosähköllä on tehty kyläsähköistyksien lisäksi kastelu- ja juomavesijärjestelmiä.

Näin Suomessa
Suomessa aurinkosähköä hyödynnetään eniten kesämökeissä. Myös muun muassa toimistorakennuksien katoille ja kerrostalojen julkisivuille on asennettu aurinkopaneeleita lähinnä kokeilumielessä. Uusia käyttökohteita löydetään jatkuvasti, esimerkkinä lentoestevalot. Suomessa saadaan aurinkosäteilystä vuodessa energiaa noin 1 000 kWh/m2.

Tekniikka
Aurinkolämmitysjärjestelmän keskeinen osa on aurinkokeräin, joka muuntaa siihen osuneen säteilyn lämmöksi ja siirtää sen käyttöön lämmönsiirtonesteen avulla. Sähköä tuottavissa järjestelmissä aurinkokennot muuttavat säteilyn sähköksi irrottamalla elektroneja tasavirraksi. Aurinkopaneelien keräämä sähköenergia varastoidaan akkuihin tai syötetään sähköverkkoon. Aurinkopaneeli on rakennettu maaperän hiekasta saatavasta pii-alkuaineesta.

Hinta
Toistaiseksi kallista, mutta syrjäseutujen kesämökeille se tulee usein edullisemmaksi kuin sähköverkkoon liittyminen.

Plussat ja miinukset
+ Päästötön, ehtymätön energianlähde
+ Täydentää muita energiamuotoja
- Aurinkokennojen materiaalina käytettävä pii on kallista
- Suuret ajalliset vaihtelut tuotannossa

 • Lataa Mistä virtaa? -esite ja tutustu tarkemmin, miten sähkö ja kaukolämpöä tehdään.

  Esitteestä löydät myös tietoa koulutuspoluista ja energia-alan ammateista.

  Lue Mistä virtaa? -esite (pdf)

 • Mistä sähkö tulee
  kotisi sähkölaitteisiin?

  Mistä sähkö oikein tulee?
  Miten se kulkeutuu kotisi pistorasiaan?
  Katso STEK:n, Sähköturvallisuuden
  Edistämiskeskus ry:n animaatio alta.

  Lue lisää