Arton Blogi

Hei, olen Arto Latvala Aalto-yliopiston energiatekniikan maisteriopiskelija. Jos olet lukenut tämän blogin aikaisempia kirjoituksia, olet saattanut huomioida henkilöiden suoraviivaisen opiskelupolun. Minun opiskeluni kokonaisuus koostuu hieman vähemmän suoraviivaisesta etenemisestä. Toisen asteen koulutus on ammattikoulusta, oppisopimuskoulutus Ruukin teollisuusoppilaitoksesta ja alempi korkeakoulututkinto Oulun ammattikorkeakoulusta. Toisin sanoen kolme koulutusta ennen yliopistoa.

Huomaa siis, että ammattikoulu ei estä pääsyäsi yliopistoon, sekä sen että ammattikorkeasta Yliopistoon siirryttäessä pääset suoraan maisteritutkintoon.

Olen ollut töissä voimalaitoksella jo ammattikoulun jälkeen ja sitä kautta minulle on kertynyt useiden vuosien kokemus voimalaitoksella työskentelystä aivan duunarin hommista esimiestehtäviin. Tuntui siis luontevalta siirtyä opiskelemaan energia-alaa. Kenties yksi ratkaiseva tekijä tapahtui erään kesän vuosikorjauksissa. Olin nimittäin hiestä märkänä korjaamassa suurta kaukolämpövaihdinta samalla kun tuotantoinsinööri tarkkailee vuosikorjausten etenemistä. Siinä minulle valkeni, että olisin paljon mieluummin seuraamassa vuosihuoltojen etenemistä kuin hikoilemassa kaukolämpövaihtimen kyljessä.

Opinnot olivat mielekkäitä, sillä tiesin voimalaitoksen koneet ja laitteet, mutten ymmärtänyt miten ne toimivat. Teoreettinen tieto oli siis todella tervetullut.

Opiskelijana minulle on tarjoutunut monia erilaisia mahdollisuuksia mitä normaalissa arkielämässä ei tule vastaan. Olen päässyt tutustumaan todella helposti moniin uusiin ihmisiin, päässyt pitämään hauskaa erilaisissa opiskelijatapahtumissa, ainejärjestöjen vapaaehtoistyössä olen verkostoitunut uskomattomalla tavalla ja opintoexcursioilla päässyt vierailemaan eri yrityksiin.

Yksi asia, mikä on tehty todella helpoksi opiskelumaailmassa, on kansainvälistyminen. Itsekin olen ollut vaihto-opiskelijana toisessa maailmassa. Mieti pikaisesti: lähtisitkö yksin vieraaseen maahan ja kulttuuriin mieluummin huolettomana opiskelijana vai vastuullisena yrityksen edustajana? Itse pääsin kokemaan vaihto-opiskelijana mm. suurjännitetestejä Saksan Mannheimissa.

Kuva 1 Erilaiset pinnat ja kärjet tuottavat ja ylläpitävät valokaarta erilailla. Tässä kaksi terävää kärkeä.

Kuva 2 Valokaari suurjännite-eristeen yli. Tallaisia eristeitä voi nähdä Suomessa mm. suurjännitelinjoissa.

 

Kuva 3 Oletko joskus kokenut millaista on olla auton sisällä, kun siihen kohdistuu salamanisku. Harva on, mutta minulla on ollut siihen mahdollisuus turvallisissa olosuhteissa.

 

Suurjännitetesteistä ja salamaniskusta autoon auton sisältäkäsin voi katsoa halutessaan täältä https://youtu.be/hhB6riSD7J8?t=89.

Lopuksi voisin vielä kehottaa miettimään tarkasti, kriittisesti ja eritoten kauaskantoisesti omia opintoja. Jos tuntuu ettei opiskelu maistu, mutta sinulla olisi potentiaalia oppia, älä ajaudu opinnoissasi heti ensimmäisessä vaiheessa umpikujaan. Valitse sellainen ala, jolla jatko-opiskelumahdollisuuksia on tarjolla. Ota yhteyttä mahdollisen tulevan opiskelupaikan opiskelijakuntaan tai kiltaan ja kysy heiltä millaisia on opiskella heidän koulussaan ja mitä kannattaa ennen sitä opiskella.

 • Energiamaailma.fi

  Energiateollisuus ry
  Eteläranta 10
  FI-00130 Helsinki
  Puhelin: 09 530 520
  Y-tunnus: 1924697-5