Kaksi kuukautta tehtaalla vieraassa maassa

Kuusi ja puoli vuotta tähän meni, kun pääsin aloittamaan diplomityön eli opintojeni lopputyön tekemisen. Kun aloitin opintoni, mun piti valmistua enintään viiteen vuoteen. Suorittaa vain tutkinto, mutta toisin kävi. Dippapaikka löytyi lopulta yllättävän helposti: taisin laittaa työhakemuksen kolmeen paikkaan, kävin kolmessa haastattelussa ja viimeinen paikka sitten lopulta nappasi. Pääsin UPM:lle työskentelemään biomassan laadunmittauksen parissa, ja vieläpä Skotlantiin – ulkomaille siis.

Nyt työskentelyä on takana Skotlannissa kaksi kuukautta. Tämä on upea paikka! Skotit ovat älyttömän mukavia, en ole koskaan tavannut yhtä lämpimiä ja avuliaita ihmisiä. Suurin ero Suomeen tuntuu olevan pantittomat pullot tai kaasuhella eli pikkujuttuja, joten kotoutuminen tänne oli helppoa. Julkinen liikenne toimii mainiosti, ruoka on halpaa (joskaan ei aina niin hyvää) ja maisemat, ne vasta upeat ovatkin. Pyörällä pääsee lähes kaikkialle. Kyllähän täällä sataa ja tulee, mutta ei sää ole niin paha kuin pelotellaan.

Aloitin dipan teon Helsingissä, mutta kuukauden kuluttua pakkasin matkalaukut ja muutin Skotlantiin. Diplomityön alussa yllätin itseni: kirjoittaminen ja tiedonhaku englanniksi onnistui yllättävän helposti. Tutustuin puuperäisen biomassan ominaisuuksiin ja erilaisiin kosteuden määrittämismenetelmiin. Innostuin kovasti ainetta rikkomattomista, reaaliaikaisista polttoaineen kosteuden määrittämismenetelmistä, jotka perustuvat esimerkiksi aineen säteilyttämiseen ja säteilyn vaimenemisen mittaamiseen. Äärettömän mielenkiintoista, ja kukapa tietää ehkä laadunvarmistus voisi olla jotain, mitä teen tulevaisuudessa.

Takaisin Skotlantiin. Työskentelen UPM:n Caledonian Paper Mill –tehtaalla voimalaitoksen puolella polttoaineen vastaanoton parissa. Työni aihe on hioutunut matkan varrella, muuttunut ja kehittynyt. Tämä tekee työstä mielenkiintoisen ja samalla haastavan. Tutkin voimalaitokselle asennettavan röntgenlaitteen soveltuvuutta laitoksella käytettävän puupolttoaineen kosteuden mittaamiseen. Nautin tehtaalla työskentelystä, saan tehdä ajatustyötä ja työn kirjoitusosiota sekä olla kentällä näytteenotossa. Monipuolisuus kun tuppaa tekemään työpäivästä mielenkiintoisen.

Caledonian voimalaitos.

Olen aidosti nauttinut diplomityön tekemisestä. Tätä ei kannata pelätä ylitsepääsemättömänä haasteena vaan nähdä mahdollisuutena syventyä aiheeseen X, oppia ja mahdollisesti löytää asia, jonka parissa toivoo työskentelevänsä jatkossa. Tämä työ laadunvarmistuksen parissa on myös hyvä muistutus, kuinka monipuolista energia-ala on. Matkalla sähkön ja lämmöntuotantoon on monta välivaihetta.

-Elli

Kirjoittaja on opintojaan viimeistelevä energiateekkari, jonka sydän sykkii bioenergialle ja puupolttoaineille.

 • Energiamaailma.fi

  Energiateollisuus ry
  Eteläranta 10
  FI-00130 Helsinki
  Puhelin: 09 530 520
  Y-tunnus: 1924697-5