Mistä virtaa?
Sähköä ja kaukolämpöä tuotetaan monin tavoin
Sähköä ja kaukolämpöä tehdään uusiutuvista energialähteistä ja fossiilisista polttoaineista. Sähköä tuotetaan myös ydinvoimalla.
Uusiutuvia energialähteitä ovat vesivoima, biopolttoaineet, tuulivoima ja aurinkovoima.
Tulevaisuudessa energiaa saadaan myös aalloista, biomassasta, levästä ja jätteistä. Tavoitteena on nostaa uusiutuvien energialähteiden osuutta merkittävästi tulevina vuosikymmeninä.
Lue lisää uusiutuvista energialähteistä
Kaukolämpö on Suomen kaupunkien ja taajamien yleisin lämmitysmuoto.
Kaukolämpöä tuotetaan sähköä ja lämpöä tuottavissa voimalaitoksissa tai lämpökeskuksissa. Yhteistuotannossa säästetään kolmannes polttoaineesta verrattuna siihen, että lämpö ja sähkö tuotettaisiin erillisissä tuotantolaitoksissa.
Fossiiliset polttoaineet – kivihiili, öljy ja maakaasu ovat syntyneet satoja miljoonia vuosia sitten.
Esimerkiksi kivihiili on muodostunut muinoin eläneiden eliöiden jäännöksistä, jotka ovat puristuneet paineessa ja kuumuudessa hiileksi.
Lue lisää fossiilisista polttoaineista
Turve on suokasvien maatumisesta syntynyt eloperäinen huokoinen maalaji.
Kaikki Suomen suot ja turvemaat ovat syntyneet viimeisen jääkauden jälkeen noin 10 000 vuoden aikana. Turve luokitellaan omaan luokkaansa fossiilisten ja uusiutuvien energialähteiden väliin. Suomen maapinta-alasta on kolmannes turvemaita, mutta vain yksi prosentti on varattu energiantuotantoon. Turvetta käytetään yleensä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa. Energiaturpeen käyttäjänä Suomi on maailman kärkimaa.
Ydinvoimala tuottaa energiaa, kun uraanin atomiydin halkaistaan. Halkaisu synnyttää lämpöä, joka muutetaan turbiinin pyörimisvoimalla sähköksi.
Suomessa on tällä hetkellä kaksi ydinvoimalaa, joissa on neljä toimivaa ydinreaktoria. Ja uusia on tulossa.
Tulevaisuudessa laitteet käyttävät vähemmän energiaa, mutta energian tarve ei silti vähene.
Väestön määrän ja elintason noustessa energian tarpeen ennustetaan maailmalla kasvavan merkittävästi tulevaisuudessa. Kasvun myötä energia-alalle tarvitaan monia uusia tekijöitä. Lisäksi energiajärjestelmässä on tulossa paljon muutoksia, joihin tarvitaan myös runsaasti uusia osaajia.
Lue lisää tehokkaasta energiankäytöstä
Tarkemmista energiatilastoista voit lukea Energiateollisuuden sivuilta.
Mistä sähkö tulee
kotisi sähkölaitteisiin?
Mistä sähkö oikein tulee?
Miten se kulkeutuu kotisi pistorasiaan?
Katso STEK:n, Sähköturvallisuuden
Edistämiskeskus ry:n animaatio alta.