Tehokas energian käyttö

Energiansäästövinkkejä – Koti energiatehokkaaksi 

Tälle sivustolle on koottu kodin energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä, jotka ovat totutettavissa lähes jokaisessa kodissa. Toimenpiteet liittyvät asioihin, jotka ovat yleisimpiä ja merkittävimpiä kodin energiatehokkuuden esteitä suomalaisissa kodeissa. 

Valaistuksessa käytetään energiansäästö-, loiste- ja LED-lamppuja

Perinteiset hehkulamput poistuivat kauppojen hyllyiltä vuoden 2012 aikana ja vanhanmalliset halogeenilamput 2016. Energiansäästölamput kuluttavat 75 % vähemmän energiaa kuin hehkulamput. 

  • TV, digiboksi, tietokone, modeemi ja muut vastaavat laitteet ovat päällä vain silloin, kun niitä aktiivisesti käytetään. Taustalla hyrräävä laite saattaa kaksinkertaistaa käyttöajan ja sähkönkulutuksen. 
  • Laitteita ei jätetä valmiustilaan. Laitteiden valmiustila kulutus on helposti 10 % kodin sähkönkulutuksesta. 
  • Tietokoneeksi valitaan kannettava pöytäkoneen sijaan. Kannettava kuluttaa vain 10-20 % pöytäkoneeseen verrattuna. 
  • Ruoanlaitossa hyödynnetään uunin/lieden esi- ja jälkilämmöt
  • Pesukoneet pyörivät vain täysinä, puolityhjä hukkaa puolet energiasta. 
  • Huonelämpötila asuinhuoneissa on n. 21°C. Kun huonelämpötilaa pudotetaan yksi aste, se tietää noin viiden prosentin vuosittaista säästöä lämmityskustannuksissa. Säästöä voi maksimoida tuulettamalla tilat oikein ja käyttämällä lämmintä vettä järkevästi. 
  • Sauna ei odota lämpimänä turhaan saunojia
  • Sähköistä mukavuuslattialämmitystä esim. pesutiloissa käytetään säästeliäästi ja tilalämmitykseen käytetään varsinaista lämmitysjärjestelmää. 

Kerrostaloasukkaan säästövinkit 
Myös kerrostalon asukas voi vaikuttaa omiin lämmityskustannuksiinsa seuraavien vinkkien avulla. 

Voit säästää energiaa omilla toimillasi 
Selvitä, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit, huonelämpötilat tasaiset ja myös porraskäytävissä on sopivat lämpötilat. 

Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti 
Tuuleta nopealla ristivedolla. Ilma vaihtuu tehokkaasti ja lämpöä menee harakoille mahdollisimman vähän. 

Viisas ei tuhlaa lämmintä vettä 
Seuraa lämpimän veden kulutusta. Vältä turhaa veden juoksutusta suihkussa ja muissa pesuissa. Vuotuisesta lämpölaskusta lämpimän käyttöveden lämmitykseen kuluu noin 20 – 30 prosenttia. 

Seuraa lämmön kulutusta – kysy energian kulutuksesta

Jos epäilet lämpöhukkaa, kysy isännöitsijältä talon energiankulutuksesta. Useimmat kaukolämpöyritykset antavat raportteja talon energiankulutuksesta. Raporteista selviää oman talon kulutuksen lisäksi paikkakunnan muiden vastaavien talojen lämmönkulutukset. Sää on vaikuttava tekijä, kun eri vuosien lämmönkulutusta vertaillaan keskenään. Jos eri vuosien sääkorjatut kulutukset poikkeavat kovasti toisistaan, on lämmönkäyttöä syytä tutkia. 

Kotien sähkönkäytössä merkittäviä eroja  

Sähköä kuluu kodeissa laitteiden lisäksi tilojen ja käyttöveden lämmitykseen. Sähkön käyttöön vaikuttaa merkittävästi asumismuoto, lämmitysvalinnat ja varustelutaso. Kaikissa kodeissa sähkön käyttöön voidaan vaikuttaa valitsemalla energiatehokkaimpia laitteita. Laitteille asetetuilla tehokkuusvaatimuksilla on saatu niin televisioiden kuin valaistuksen sähkönkäyttö laskuun. Myös käyttötapamuutoksilla ilman investointeja voidaan saada säästöjä aikaan. 

Koneellisen ilmanvaihdon lämmön talteenotto ja lämpöpumput parantavat 
energiatehokkuutta. Kokonaisvaikutus on kiinni siitä, mitä energialähdettä ne lämmityksessä korvaavat. Usein korvattava energialähde on muuta kuin sähköä, jolloin näiden energiatehokkaiden ratkaisujen yleistyminen lisää sähkönkäyttöä. Erilaiset lämpöpumput tuovat omistajalleen parhaimmillaan merkittäviä energiansäästöjä. Lämpöpumppua hankkiessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota suunnitteluun ja varsinkin pumpun tai putkiston mitoitukseen . Lisäksi on järkevää kiinnittää huomiota sähköisen mukavuuslämmityksen oikeaan käyttöön kodeissa. 

Sähkölämmitys on tehokkaasti käytettynä hyvä lämmitysvaihtoehto. Sähkölämmityksen säätötapojen lisäksi säästöjä voi saada tarkkaan valituilla hankinnoilla, esimerkiksi lisäämällä automaatiota. Tekniset muutokset kannattaa aina tehdä ammattilaisen opastuksella. 

Sähkönkulutuksen seuranta on helppoa, kun sähkön tuntimittaus ja sähköyhtiöiden palvelut ovat tuoneet asiakkaille mahdollisuuden tarkastella kulutusta tuntitasolla jo heti seuraavana päivänä. Verkkoyhtiön tai sähkönmyyjän palveluihin kannattaakin tutustua.