Biomassaa ja levää?

Biomassaa ja ekologisia jätteitä sekä vetyä levistä

biomassa
Biomassaa ja ekologisia jätteitä
Biomassa on uusiutuvaa energiaa, jonka poltto ei kiihdytä ilmastonmuutosta. Nyt tutkitaan erityisesti sitä, miten liikenteessä käytettävä öljy saadaan korvattua ympäristöystävällisillä aineosilla.

Ekologisia raaka-aineita voidaan saada elintarviketeollisuuden sivutuotteista. Teurastamosta syntyy teurasjätteitä, joista saa eläinrasvoja, ravintoloista paistoöljyä, kalanjalostuslaitosten perkuujätteistä kalaöljyä, leipomojen ylijäämätaikinoista etanolin tekoon sopivaa mäskiä.

Autojen polttoaineeksi on kaavailtu myös levää. Levä voisi korvata palmuöljyn sekä ravintokasvien, kuten rypsin ja rapsin, käytön biopolttoaineen raaka-aineena.

Vetyä levistä
Kasvit kykenevät kaikkein tehokkaimmin hyödyntämään auringon energiaa maapallolla. Kasvit imevät auringonvaloa ja muuttavat fotosynteesillä sen energiaksi eli omaksi kasvukseen ja samalla hiilidioksidin hapeksi.

Myös ihminen on havahtunut kasvien viisauteen ja ryhtynyt tutkimaan, miten kasvien fotosynteesiä voitaisiin keinotekoisesti tehostaa geenimuokkauksen avulla. Esimerkiksi sini- ja viherlevien avulla voitaisiin tuottaa vetyä, josta odotetaan yhtä tulevaisuuden energialähdettä.

Valtamerien levälauttojen synty hyödynnettäisiin ja leviä ryhdyttäisiin viljelemään altaissa, jolloin keinotekoisesti muunnellut leväreaktiot voisivat tallettaa auringon energiaa ja tuottaa vetyä levien luonnollista prosessia tehokkaammin.

 • Lataa Mistä virtaa? -esite ja tutustu tarkemmin, miten sähkö ja kaukolämpöä tehdään.

  Esitteestä löydät myös tietoa koulutuspoluista ja energia-alan ammateista.

  Lue Mistä virtaa? -esite (pdf)

 • Mistä sähkö tulee
  kotisi sähkölaitteisiin?

  Mistä sähkö oikein tulee?
  Miten se kulkeutuu kotisi pistorasiaan?
  Katso STEK:n, Sähköturvallisuuden
  Edistämiskeskus ry:n animaatio alta.

  Lue lisää