Nooran Blogi - Opinnot ja työ

Hei! Nimeni on Noora ja olen 22-vuotias kolmannen vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Olen kotoisin Vantaalta, jossa kävin peruskoulun sekä lukion. Olen jo peruskoulusta asti ollut kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä. Energia-ala ja sen vaikutusmahdollisuudet houkuttelivat minua, joten päädyin hakemaan Aalto-yliopistoon energia- ja ympäristötekniikan linjalle, päämääränäni osallistua energiatekniikan kautta ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen.

Pääsin opintojeni alettua jo ensimmäisenä kesänä oman alan kesätöihin, kun sain paikan Heleniltä Salmisaaren voimalaitoksella koneasentajaharjoittelijana. Opin paljon voimalaitoksen toiminnasta sekä käytännön kunnossapitotöistä. Seuraavana kesänä pääsin toimistotöihin Vapolle kaukolämpötiimiin projektityöhön ja sillä tiellä olen edelleen. Aloitan nyt toista kesää Vapolla.

Kuva 1. Ensimmäiseen Vapo-kesään kuului myös ulkotyötä, kun pääsi kiertelemään kaukolämmön kulutuspisteiden luona.

Sykin koko viime vuoden opiskelun, vapaaehtoistöiden ja osa-aikaistöiden välillä. Vaikka vuosi oli rankka, olen tyytyväinen, että olen tehnyt opintojen ohella töitä. Minusta on hyvä, että osa-aikaistyö auttoi pitämään yhteyden työelämään. Vapaaehtoistyöt energiatekniikan ammattiainekerhomme hallituksessa ovat vieneet paljon aikaani, mutta myös opettaneet paljon uutta. Olen kehittynyt yhteistyötaitojani sekä eri yritysten edustajien että erilaisten opiskelijoiden kanssa. Olen huomannut, että opiskelu, vapaaehtoistyöt ja työnteko kuormittavat minua eri tavoin. Niitä voi tehdä hyvin samaan aikaan, kunhan ei ahmi mitään liikaa. Kaikki kolme ovat tarjonneet minulle paljon, enkä vaihtaisi mitään niistä pois.

Opintovuoteni ja varhainen työelämäni ovat opettaneet minulle paljon niin energia-alasta kuin elämästäkin. En ole pelkästään oppinut laskemaan energiataselaskelmia vaan olen saanut myös itsevarmuutta. Olen kasvattanut esiintymisvarmuuttani ja ylittänyt itseni monessa asiassa. Yliopistosta matkaan on tarttunut mahtavia kavereita ja todella ihana poikaystävä. Ensimmäinen oma asuntoni oli teekkarikylässä yliopistomme yhteydessä. Lähellä kavereita asuminen on lähentänyt kaverisuhteita entisestään.

Tänä kesänä aion keskittyä pääasiassa työntekoon sekä kesästä nauttimiseen. Työni on projektiluontoista, joten uusia haasteita tulee jatkuvasti. Pidän haasteista, koska ne pitävät työn aina mielenkiintoisena. Myös työilmapiirillä on paljon merkitystä. Nykyisessä työpaikassani se on kiitettävä. Meillä on paljon ikäisiäni työntekijöitä mutta myös runsaasti kokeneempiakin, ja olen tullut kaikkien kanssa todella hyvin juttuun.

Töihin ja opintoihin saa puhtia energisestä vapaa-ajasta. Etenkin toimistotyön tai pitkän opiskelurupeaman vastapainoksi liikunnalliset harrastukset tuntuvat sopivilta. Ilman liikuntaa olen väsynyt aamusta iltaan, mutta muutama treenipäivä viikossa antaa kummasti energiaa. Pidän muun muassa hiihtämisestä, laskettelusta ja sulkapallosta. Ulkoilu toimisto- tai opiskelupäivän jälkeen virkistää mukavasti.

Aloitan syksyllä neljännen opintovuoteni. Tein kandityöni keväällä faasimuutosmateriaaleista. Syksyllä alkavissa maisteripinnoissani painotan energiamarkkinoita sekä vihreää energiantuotantoa. Muun muassa bio-, tuuli-, aurinko- ja geoterminen energia kiinnostavat minua. Maailmalla poltetaan yhä runsaasti fossiilisia polttoaineita, ja paljon on mielestäni vielä parannettavaa maailman energiantuotannossa. Tavoittenani on osallistua päivä päivältä enemmän tulevaisuutemme kehittämiseen. Muistaen, että tärkeintä on, että nauttii siitä mitä tekee.

Laskettelukerhon kanssa Rukalla (alh.) ja opiskelukaveriporukalla Tukholmassa (ylh.)

 

 

 • Energiamaailma.fi

  Energiateollisuus ry
  Eteläranta 10
  FI-00130 Helsinki
  Puhelin: 09 530 520
  Y-tunnus: 1924697-5