Opiskelijan havaintoja energia-alasta

Terve, olen Elli 26-vuotias energiateekkari ja viittä vaille valmis diplomi-insinööri. Kirjoitan energiamaailmaan blogia energia-alan opiskeluista ja opiskelijan arjesta. Tällä hetkellä kirjoittelen Skotlannista, tarkemmin sanoen Ayrshiresta, jossa teen diplomityötä UPM:n Caledonian paperitehtaalla. Huomio yksi energia-alalla pääsee halutessaan töihin myös ulkomaille. Nyt kuitenkin historiaa, kuinka ajauduin energia-alalle.

Minulle oli jo aikaisin selvää, että haluan opiskella energiatekniikkaa. Yläasteella huomasin, että minua kiinnostaa ydinvoima ja siten myös energiatekniikka. Lukion jälkeen energia oli edelleen ehdoton ykkönen, mutta myös kauppatieteet kiinnostivat. Hain opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon, jossa sain yhdistettyä kauppatieteet ja energiatekniikan. Pääsin sisään, aloitin opinnot 2010 ja olin onnellinen. Suunnitelmat opintojen aikana kuitenkin muuttuivat, tulin opiskelemaan ydinvoimatekniikka, mutta nyt teen diplomityötäni metsäteollisuudelle. Huomio kaksi: energia-ala on monipuolista, sen sisällä voi suuntautua eri tavalla ja opintojen aikana voi vaihtaa suuntautumistaan.

Oman alan töihin energiatekniikan opiskelija pääsee kokemukseni mukaan hyvin. Huomio kolme: oman alan töihin voi päästä jo fuksivuoden eli ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä eli hakea kannattaa energia-alan hommiin jo silloin. Suosittelen haalarihommia jokaiselle! Ydinvoimalassa olin ensimmäisen kerran kesätöissä 2014. Aloitin Fortumilla Loviisassa säteilyvalvonnassa apuvalvojana, seuraavana keväänä jatkoin TVO:n Olkiluodon vuosihuollolla ja jatkoin kesän Loviisassa säteilyvalvojana. 2016 kävin tekemässä säteilyvalvojan keikan Ruotsin Forsmarkissa. Säteilyvalvojan työ oli monipuolista, ydinvoimalaitoksella pääsi lähes joka paikkaan ja sai hyvän ymmärryksen, kuinka laitos toimii. Aito haalarihomma parhaimmillaan siis.

Pähkinän kuoressa miksi valitsin energia-alan:

 • Energian tuotanto on modernin yhteiskunnan perusta, sillä kuinka ja kuinka paljon sitä tuotetaan, on merkitystä. En usko yhteen parhaaseen tekniikkaan vaan paras lopputulos saavutetaan paletilla, jossa on sekä uusiutuvia kuten bioenergiaa ja tuulivoimaa sekä ydinvoimaa.
 • Monipuolinen ala, energia on muutakin kuin puhdasta tekniikkaa. Kauppatieteet on helppo yhdistää energiatekniikkaan.
 • Hyvät työllisyysnäkymät ja kilpailukykyinen palkkaus.

Nyt viimeistelen opintojani ja teen diplomityötä jatkuva-aikaisesta puupolttoaineen kosteuden mittaamisesta. Tervetuloa kaikille lukijoille! Kirjoittelen kevään aikana vielä lisää opiskelijaelämästä, kesätöistä ja arjestani Skotlannissa diplomityön parissa.

Kirjoittaja on opintojaan viimeistelevä energiateekkari, jonka sydän sykkii bioenergialle ja puupolttoaineille.

 • Energiamaailma.fi

  Energiateollisuus ry
  Eteläranta 10
  FI-00130 Helsinki
  Puhelin: 09 530 520
  Y-tunnus: 1924697-5