Paavon Blogi

Lämmin kesätervehdys!

Olen Paavo, 26-vuotias junantuoma espoolainen (kotoisin Jämsästä) viidennen vuoden energiatekniikan opiskelija Aalto-yliopistosta. Omat opintoni ovat tällä hetkellä siinä pisteessä, että periaatteessa vain diplomityö on jäljellä ennen valmistumista. Opintojen ja työnteon vastapainona pyrin urheilemaan monipuolisesti: kesäisin tulee pyöräiltyä maastossa ja maantiellä sekä pelailtua erinäisiä ulkopallopelejä. Syksystä kevääseen käyn pelaamassa jääkiekkoa ja salibandya kerran viikossa.

Lukiossa minulla oli ajatus, että lähtisin opiskelemaan konetekniikkaa, sillä koneet ja laitteet ovat olleet aina mielenkiinnon kohteena. Isoveljeni kuitenkin opiskeli samaan aikaan Otaniemessä energia- ja LVI-tekniikkaa Teknillisessä Korkeakoulussa ja sai minut kääntämään pääni opintosuuntauksen valinnassa. Pääsin sisään Teknilliseen Korkeakouluun vuonna 2010 Energia- ja LVI –tekniikan linjalle hyvin menneen pääsykokeen ansiosta. Aloitin opinnot kuitenkin vasta kahden välivuoden jälkeen: siinä ajassa myös koulun nimi oli muuttunut Aalto-yliopistoksi.

Näin jälkikäteen ajateltuna en voi oikeastaan moittia päätymistäni energiatekniikan alalle. Energiatekniikan opinnot ovat hyvä yhdistelmä tekniikkaa, taloutta ja politiikkaa. Itseäni kiinnosti yläasteella ja lukiossa myös yhteiskuntaoppi ja talous, joten sikälikin energiatekniikka sopii minulle hyvin. Kandivaiheessa kurssit käsittelivät vähän kaikkea: automaatiota, sähköä, konetekniikkaa, tuotantotaloutta jne. Kandivaiheen sekalaiset (välillä sekavatkin…) opinnot antavat kuitenkin hyvät pohjatiedot maisterivaiheeseen, sillä energia-ala on loppujen lopuksi todella monimuotoista myös tekniikkaa ajatellen. Maisterivaiheessa opinnot ovat keskittyneet lähinnä energiatekniikkaan, halutessaan voi kuitenkin valita kursseja myös energiatekniikan ulkopuolelta.

Näkymät Salmisaaren voimalaitoksen piipun päästä. Salmisaaren voimalaitosalueella sijaitsee Helsingin korkein ja matalin kohta.

Opintojen loppupuolella työt opintojen ohella ottavat melko suuren roolin. Olen nyt kolmatta kesää Helenissä kesätöissä. Tänä ja viime kesänä aloitin työt jo huhtikuun alkupuolella ja olen ollut aina syyskuun loppuun asti töissä. Ainakin itselläni kesätyöt ovat tukeneet opintoja erittäin hyvin ja joskus onkin tuntunut, että töissä on oppinut jopa enemmän kuin koulussa. Suosittelenkin kaikkia opintojaan aloittelevia panostamaan kesätöiden hakuun ja erityisesti olemaan avarakatseisia kesätöiden kanssa. Oma työhistoriani alkoi Jämsästä rakennustyömiehen hommista ja jatkunut lämpökeskusten seisakkihuoltojen ”haalarihommien” kautta Heleniin mm. osaprojektipäällikön ja työmaapäällikön tuuraamiseen. Alkuvuosien ”haalarihommista” on ollut hyötyä myöhemmissä toimistohommissa, joten suosittelen opintojen alkuvaiheessa hakemaan kaikenlaisia kesätöitä, ei niistä ainakaan haittaa ole jatkon kannalta.

Tänä kesänä kesätyöt loppuvat jo elokuun loppuun, koska jatkan diplomityöntekijänä Helenissä syyskuun alusta. Aiheeni käsittelee biolämpökeskusten erityispiirteitä omaisuudenhallinnan näkökulmasta. Ensi keväänä olisikin tarkoitus vihdoin ja viimein valmistua energiatekniikan diplomi-insinööriksi!

 • Energiamaailma.fi

  Energiateollisuus ry
  Eteläranta 10
  FI-00130 Helsinki
  Puhelin: 09 530 520
  Y-tunnus: 1924697-5