Teekkari kesätöissä

En paljon valehtele, jos väitän, että lähes kaikki energiatekniikan opiskelijat tekevät alansa töitä jo opintojen aikana. Useampi viettää vähintään yhden kesän haalarihommissa tehtaassa. Kesätyö on hieno mahdollisuus monessa mielessä - työkokemuksen vuoksi, mutta se tukee myös opintoja.

Omat ensimmäiset työkokemukseni opiskeluajalta eivät olleet energia-alalta: tein puolustusvoimille tietokantaa, ruotsi-suomikäännöksiä, puhelinhaastatteluita ja avustin apteekissa. Itselleni opintojen ohessa työskentely oli hyödyllistä ja tasapainotti. Varsinaisiin oman alan töihin päädyin ”vasta” neljäntenä opiskeluvuotenani. Aloitin säteilysuojelussa Fortumilla Loviisan ydinvoimalaitoksella.

Viihdyin Fortumilla ydinvoiman parissa. Yritin imeä laitoksesta kaiken tiedon. Olin opinnoissani perehtynyt ydinvoimaan jonkin verran, mutta oppiminen jäi helposti pintapuoleiseksi. Voimalaitoksella pääsin kiertelemään – näkemään kuinka prosessit käytännössä toimivat. Kyse ei ole pelkästä ydinreaktorista, vaan mukana on monta osaprosessia ja komponentteja: pumppuja veden kierrättämiseen ja useita turvajärjestelmiä. Kaikesta tästä oli paljon apua itse opinnoissa. Minulla ei ollut varsinaisesti ennakkoluuloja ydinvoimalaitosten turvallisuutta kohtaan, mutta jos olisi ollut, ne olisivat lieventyneet – turvallisuus on lähtökohta kaikkeen toimintaan.

Loviisan reaktorihalli. Lähde: Turun Sanomat.

Seuraavana vuonna pääsin Olkiluotoon, joka on reaktorityypiltään erilainen kuin Loviisan laitos. Loviisan reaktori on painevesireaktori eli reaktorisydämen läpi kulkeva vesi on niin korkeassa paineessa, että se ei kiehu. Tällä primääripiirin radioaktiivisella vedellä lämpö siirretään höyrystimen välityksellä sekundääripiirin veteen, joka muuttuu höyryksi. Tämä höyry on ”puhdasta”, ja pyörittää turbiinia kuin missä tahansa höyryvoimalaitoksessa. Olkiluodon kiehutusvesireaktorissa reaktorin läpi kulkeva vesi höyrystyy, ja pyörittää turbiinia. Sanotaan, että turbiini on radioaktiivisessa mielessä likainen.

Itse säteilyvalvonnassa parasta oli laaja työnkuva. Työ oli asiakaspalvelua, jonka tarkoituksena oli mahdollistaa, että huoltotyöt vuosihuollon aikana suoritetaan turvallisesti. Radioaktiivisuus näkyy ydinvoimalaitoksella kahdella tavalla: suorana säteilynä ja radioaktiivisena likana eli kontaminaationa. Kontaminaatiota vastaan suojaudutaan suojavarustein kuten paperihaalarilla ja kumikäsineillä. Tarkoitus on suojata sekä työntekijää että estää kontaminaation leviäminen. Suoraa säteilyä vastaan voi suojautua välttämällä säteilyssä oleskelua, etäisyydellä säteilylähteeseen tai vaimentamalla sitä esimerkiksi lyijykerroksella.

Opintojeni loppuvaiheessa sujahdin metsäteollisuuteen. Siisti maailma tämäkin. Ero ydinvoimaan on valtava, vaikka energiantuotanto periaatteessa perustuukin molemmissa höyryn tuotantoon. Kannattaa ehdottomasti tutustua opintojen ohessa energia-alan eri osa-alueisiin, jos vaan on mahdollisuus. Kesätyöt ovat yksi opintoajan parhaita kokemuksia.

-Elli

Kirjoittaja on opintojaan viimeistelevä energiateekkari, jonka sydän sykkii bioenergialle ja puupolttoaineille.

 • Energiamaailma.fi

  Energiateollisuus ry
  Eteläranta 10
  FI-00130 Helsinki
  Puhelin: 09 530 520
  Y-tunnus: 1924697-5