Tuulivoima

tuulivoima

Tuuli puhkuu ja puhaltaa aina vaan, ja myös sähköä valmiiksi asti saa…

Esiintymät ja saatavuus
Ihminen on hyödyntänyt tuulta kautta aikojen muun muassa purjehtimiseen ja viljan jauhamiseen. Tuulen taltuttaminen sähköenergiaksi on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Maailman tuulivoimakapasiteetin odotetaan kaksinkertaistuvan lähivuosina.

Tuulivoimatuotantoon soveltuvat parhaiten laajat, alavat maat ja meri- ja rannikkoalueet. Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan on rakennettu useita kymmeniä tuulivoimalaitoksia käsittäviä tuulipuistoja. Yli sadan megawatin tuulipuistotkaan eivät ole enää harvinaisia.

Näin Suomessa
Suomessa on 107 tuulivoimalaitosta. Ne tuottavat kuitenkin reilusti alle prosentin suomalaisten sähköntarpeesta. Tuulivoiman rakentamista on tuettu valtion varoin. Suomessa on huomattavaa tuulivoimateollisuutta, ja teknologian vienti on moninkertaistunut viime vuosina.

Tekniikka
Roottorin keräämä tuulienergia siirtyy akselin kautta vaihteistoon ja pyörittämään generaattoria. Kehitys- ja tutkimustyötä tehdään vielä paremman hyötysuhteen löytämiseksi ja laitostehon kasvattamiseksi sekä Suomen oloissa tyypillisten jäätymisongelmien poistamiseksi.

Hinta
Tuulisähkön tuotantokustannukset ovat laskeneet teknisen kehityksen myötä, mutta ovat edelleen korkeammat kuin perinteisillä tuotantomuodoilla. Uusiutuvan energian lisäämistavoitteet edellyttävät kuitenkin tuulivoiman rakentamista.

Ympäristövaikutukset
Ei hiilidioksidipäästöjä. Tuulivoimalat saattavat aiheuttaa melu- ja maisemahaittoja.

Plussat ja miinukset
+ Päästötön, uusiutuva energianlähde
+ Kotimainen ja työllistävä
– Korkeat alkuinvestoinnit
– Tuotanto vaihtelevaa ja säistä riippuvaista

Hei! Nimeni on Noora ja olen 22-vuotias kolmannen vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Olen kotoisin Vantaalta, jossa kävin peruskoulun sekä lukion. Olen jo peruskoulusta asti ollut kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä. Energia-ala ja sen vaikutusmahdollisuudet houkuttelivat minua, joten päädyin hakemaan Aalto-yliopistoon energia- ja ympäristötekniikan linjalle, päämääränäni osallistua energiatekniikan kautta ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Pääsin opintojeni alettua jo ensimmäisenä kesänä oman alan kesätöihin, kun sain paikan Heleniltä Salmisaaren voimalaitoksella koneasentajaharjoittelijana. Opin paljon voimalaitoksen toiminnasta sekä käytännön kunnossapitotöistä. SeuraavanaLue lisää...
Opinnot yliopistossa ovat paljon muutakin kuin sitä itseään. Tenttejä, harjoitustöitä, luentoja ja itsenäistä lukemista riittää, mutta siinä rinnalla on halukkaille paljon muutakin aktiviteettia. Ja hyvä niin – pelkät opinnot tekisivät opiskelusta puurtamista. Opiskelijatoiminta opettaa, ja saattaa antaa jopa elinikäisiä ystäviä. Kilta eli ainejärjestö oli minulle kuin toinen koti. Lappeenrannassa energiatekniikan opiskelijoiden kilta on nimeltään Armatuuri. Kiltahuone on paikka, jonne mennään luentojen välillä ja juodaan kahvit, vaihdetaan kuulumiset ja kerrotaan harvinaisen huonoja juttuja. Kiltahuoneella voi myösLue lisää...

Teekkari kesätöissä

June 12, 2017
En paljon valehtele, jos väitän, että lähes kaikki energiatekniikan opiskelijat tekevät alansa töitä jo opintojen aikana. Useampi viettää vähintään yhden kesän haalarihommissa tehtaassa. Kesätyö on hieno mahdollisuus monessa mielessä – työkokemuksen vuoksi, mutta se tukee myös opintoja. Omat ensimmäiset työkokemukseni opiskeluajalta eivät olleet energia-alalta: tein puolustusvoimille tietokantaa, ruotsi-suomikäännöksiä, puhelinhaastatteluita ja avustin apteekissa. Itselleni opintojen ohessa työskentely oli hyödyllistä ja tasapainotti. Varsinaisiin oman alan töihin päädyin ”vasta” neljäntenä opiskeluvuotenani. Aloitin säteilysuojelussa Fortumilla Loviisan ydinvoimalaitoksella. Viihdyin FortumillaLue lisää...
Page 1 of 6123456