Tuulivoima

Tuuli puhkuu ja puhaltaa aina vaan, ja myös sähköä valmiiksi asti saa…

tuulivoima
Esiintymät ja saatavuus
Ihminen on hyödyntänyt tuulta kautta aikojen muun muassa purjehtimiseen ja viljan jauhamiseen. Tuulen taltuttaminen sähköenergiaksi on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Maailman tuulivoimakapasiteetin odotetaan kasvavan lähivuosina.

Tuulivoimatuotantoon soveltuvat parhaiten laajat, alavat maat ja meri- ja rannikkoalueet. Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan on rakennettu useita kymmeniä tuulivoimalaitoksia käsittäviä tuulipuistoja. 

Näin Suomessa
Suomessa on yli 500 tuulivoimalaa. Ne tuottavat vajaa viisi prosenttia suomalaisten sähköntarpeesta. Tuulivoiman rakentamista on tuettu valtion varoin. Suomessa on huomattavaa tuulivoimateollisuutta, ja teknologian vienti on moninkertaistunut viime vuosina. Lue lisää Tuulivoimayhdistyksen sivuilta.

Tekniikka
Roottorin keräämä tuulienergia siirtyy akselin kautta vaihteistoon ja pyörittämään generaattoria. Kehitys- ja tutkimustyötä tehdään vielä paremman hyötysuhteen löytämiseksi ja laitostehon kasvattamiseksi sekä Suomen oloissa tyypillisten jäätymisongelmien poistamiseksi.

Hinta
Tuulisähkön tuotantokustannukset ovat laskeneet rajusti teknisen kehityksen myötä, ja ovat jo yleisesti alhaisemmat kuin muilla tuotantomuodoilla. Uusiutuvan energian lisäämistavoitteet edellyttävät tuulivoiman lisärakentamista. 

Ympäristövaikutukset
Ei hiilidioksidipäästöjä eikä muita päästöjä ilmaan tai veteen. Tuulivoimalat saattavat aiheuttaa melu- ja maisemahaittoja, joita kuitenkin minimoidaan teknisillä ratkaisuilla ja voimaloiden hyvällä sijoittamisella.

Plussat ja miinukset
+ Päästötön, uusiutuva energianlähde
+ Kotimainen ja työllistävä
- Korkeat alkuinvestoinnit
- Tuotanto vaihtelevaa ja säistä riippuvaista

 • Lataa Mistä virtaa? -esite ja tutustu tarkemmin, miten sähkö ja kaukolämpöä tehdään.

  Esitteestä löydät myös tietoa koulutuspoluista ja energia-alan ammateista.

  Lue Mistä virtaa? -esite (pdf)

 • Mistä sähkö tulee
  kotisi sähkölaitteisiin?

  Mistä sähkö oikein tulee?
  Miten se kulkeutuu kotisi pistorasiaan?
  Katso STEK:n, Sähköturvallisuuden
  Edistämiskeskus ry:n animaatio alta.

  Lue lisää