Öljy

Niinpä niin, öljy on vanhin voitehista - veden jälkeen, tietystikin

Öljy

Niinpä niin, öljy on vanhin voitehista - veden jälkeen, tietystikin

Esiintymät ja saatavuus
Öljy on syntynyt miljoonien vuosien kuluessa, kun kasvit ovat puristuneet kovassa paineessa ja lämmössä maankuoren uumenissa. Öljyä porataan kilometrien syvyyksistä. Suurin osa raakaöljystä on löydetty Lähi-idästä. Euroopassa suurin tuotantoalue on Pohjanmeri. 

Näin Suomessa
Öljy kattaa neljänneksen Suomen energiankulutuksesta. Raakaöljyn osalta Suomi on tuonnin varassa. Suomalaisten öljyjalostamojen tuotteita viedään ulkomaille. Suomi on kärkimaiden mukana kehittämässä entistä puhtaampia liikennepolttoaineita.

Tekniikka
Raakaöljystä jalostetaan erilaisia tuotteita, kuten bensaa, diesel- ja lämmitysöljyä, nestekaasua, voiteluaineita bitumia ja petrokemiateollisuuden tuotteita. Bensa ja dieselöljy ovat polttomoottoreiden voimanlähteitä. Energiantuotannossa öljyä käytetään varapolttoaineena tai pienkattiloissa.

Hinta
Öljytuotteiden hinta vaihtelee jopa päivittäin. Vaihteluihin vaikuttavat muun muassa tuottajamaiden öljyntuotanto, maailmanlaajuisten varastojen määrä sekä poliittiset ja taloudelliset epävarmuustekijät ja kriisit.

Ympäristövaikutukset
Öljyn käytöstä syntyy kasvihuoneilmiötä kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä, luontoa happamoittavia päästöjä sekä hiukkas- ja hiilivetypäästöjä. Öljynkuljetuslaivojen ja öljynporauslauttojen onnettomuudet ovat uhkana ympäristölle. Jalostus- ja autotekniikan kehittyessä liikennepäästöt ovat pienentyneet autokannan kasvusta huolimatta.

Plussat ja miinukset
+ Monikäyttöinen
+ Helppo kuljettaa ja varastoida
- Maiden öljyriippuvuus: poliittiset kriisit
- Merkittävät ympäristöhaitat

 • Lataa Mistä virtaa? -esite ja tutustu tarkemmin, miten sähkö ja kaukolämpöä tehdään.

  Esitteestä löydät myös tietoa koulutuspoluista ja energia-alan ammateista.

  Lue Mistä virtaa? -esite (pdf)

 • Mistä sähkö tulee
  kotisi sähkölaitteisiin?

  Mistä sähkö oikein tulee?
  Miten se kulkeutuu kotisi pistorasiaan?
  Katso STEK:n, Sähköturvallisuuden
  Edistämiskeskus ry:n animaatio alta.

  Lue lisää