Aurinko- ja aaltoenergiaa?

Aurinko- ja aaltoenergiaa?

Auringosta enemmän ja meren voima talteen

Aurinko ja aaltoenergia
Auringosta enemmän
Aurinko säteilee maapallolle yhdessä tunnissa energian, joka vastaa koko ihmiskunnan energian kulutusta. Jos aurinkoenergiasta voidaan ottaa käyttöön 0,01 prosenttia, niin energiantarve olisi turvattu. Suomen vuotuinen energiantarve saataisiin silloin tyydytettyä noin 600 neliömetrin kokoisella ja 10 prosentin teholla toimivalla aurinkokennolevystöllä.

Nyt tutkitaan sähköä tuottavien aurinkokennojen uusia materiaaleja. Jos aurinkokennot rakennettaisiin synteettisistä orgaanisista molekyyleistä, raaka-ainetta löytyisi riittämiin. Vanhoihin piirarakenteisiin kennoihin verrattuna orgaanisten molekyylikerrosten ongelma on heikohko hyötysuhde, mutta etuna on huokeampi tekniikka.

Eräs keino aurinkoenergian hyödyntämisen tehostamiseksi olisi ”peilipeltojen” rakentaminen aavikolla. Peilien keräämän lämmön avulla höyrystetään vettä ja tuotetaan perinteisellä tavalla sähköä.

Meren voima talteen
Merestä voidaan ottaa energiaa talteen vuorovesienergiana ja aaltoenergiana. Vuorovesi on kuun ja auringon vetovoiman aiheuttama ilmiö. Vuorovesienergiaa voidaan valjastaa hyötykäyttöön alueilla, missä vuoroveden liikkeet ovat voimakkaita.

Vuoroveden liikkeet muutetaan sähköksi rakentamalla pato rannalle ja käyttämällä hyväksi nousu- ja laskuveden korkeuseroa. Vuorovettä voidaan valjastaa myös hyödyntämällä voimakkaita virtauksia turbiinien ja roottorien avulla. Muun muassa Ranskaan on rakennettu laitos, joka tuottaa vuoroveden liikkeen avulla sähköä 200 000 kotiin. Vuorovesivoimaloita on myös Kanadassa sekä Iso-Britanniassa.

Aaltojen voima on suunnaton; sen tajuaa meren pauhua ihaillessaan. Aaltoenergiaa syntyy, kun ilmavirtaukset siirtyvät veteen. Energiaa voidaan tuottaa sekä meren pinta-aalloista sekä pohja-aalloista. Pinta-aaltojen energia muunnetaan sähköksi aaltojen mukana ylös ja alas liikkuvien poijujen avulla. Suomalainen AW-Energy-yhtiö on puolestaan kehittänyt aaltoenergialaitoksen, joka tuottaa sähköä pohja-aaltojen avulla. Veden voima otetaan talteen siipimäisen ja ylöspäin levenevän levyn avulla, joka liikkuu meren pohjassa vesikasvien tapaan. Pohja-aaltoteknologian etuna muihin aaltovoimalaitteisiin verrattuna on parempi myrskynkestävyys. Menetelmää testataan Portugalin rannikolla.

 • Lataa Mistä virtaa? -esite ja tutustu tarkemmin, miten sähkö ja kaukolämpöä tehdään.

  Esitteestä löydät myös tietoa koulutuspoluista ja energia-alan ammateista.

  Lue Mistä virtaa? -esite (pdf)

 • Mistä sähkö tulee
  kotisi sähkölaitteisiin?

  Mistä sähkö oikein tulee?
  Miten se kulkeutuu kotisi pistorasiaan?
  Katso STEK:n, Sähköturvallisuuden
  Edistämiskeskus ry:n animaatio alta.

  Lue lisää