Kivihiili

Palava kivi hämmästytti aikoinaan ihmisiä ominaisuuksillaan. Läheistä sukua turpeelle, mutta sukujuuret ovat kovin pitkät - satoja miljoonia vuosia.

kivihiili
Esiintymät ja saatavuus
Tavanomaisista energialähteistä kivihiiltä on maankuoressa eniten, 10 000 miljardia tonnia. Se on syntynyt satoja miljoonia vuosia sitten maankuoren puristuksiin jääneestä turpeesta. Maapalloahan ovat aikoinaan peittäneet laajat metsät, jotka lahotessaan veden alle muuttuivat ensin turpeeksi. Kivihiiltä louhitaan avolouhoksista ja kaivoksista. Eniten sitä on Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Kivihiilen käyttö alkoi jo 1600-luvulla, ja juuri kivihiili oli ensimmäisen höyrykoneen voimanlähteenä.

Näin Suomessa
Kivihiiltä tuodaan Suomeen muun muassa Puolasta ja Venäjältä. Suuret sähköä tuottavat hiililaitokset sijaitsevat Etelä-Suomen rannikolla. Hiilen käyttöä sähkön ja lämmön tuotannossa on korvattu maakaasulla, turpeella ja puulla. Vanhimmat hiililaitokset ovat nykyisin varavoimana niissä tilanteissa, jolloin Pohjoismaissa on saatavilla runsaasti vesivoimasähköä.

Tekniikka
Kivihiiltä poltetaan suurissa pöly- tai leijupolttokattiloissa. Yleisimmin hiili jauhetaan pölyksi ja syötetään sisään hiilipolttimien kautta. Kivihiilen lämpöarvo on suuri ja polttaminen helppoa. Nykyisin tutkitaan mm. hiilen kaasutusta. Eniten on kehittynyt puhdistustekniikka ja sivutuotteiden hyödyntäminen.

Hinta
Koska kivihiiltä on paljon saatavilla, sen hinnan ennustetaan pysyvän vakaana. Muiden polttoaineiden hintaa verrataan hiileen, eli hiilen hinta toimii energialähteiden referenssihintana.

Ympäristövaikutukset
Kivihiili on polttoaineista epäpuhtaimpia. Se sisältää 0,5-2 prosenttia rikkiä sekä pieniä määriä raskasmetalleja. Sähkösuodattimet ja rikinpoistolaitokset ottavat talteen 90 prosenttia rikki- ja hiukkaspäästöistä. Typenoksidipäästöjä vähennetään polttotekniikan avulla ja katalyyttisillä typenpoistimilla. Päästöjä syntyykin nykyisin eniten maissa, joilla ei ole varaa investoida laitostensa ilmansuojelulaitteisiin.

Plussat ja miinukset
+ Edullinen
+ Eri puolilla maapalloa runsaasti kivihiiltä
- Kivihiilen poltossa syntyy paljon epäpuhtauksia

 • Lataa Mistä virtaa? -esite ja tutustu tarkemmin, miten sähkö ja kaukolämpöä tehdään.

  Esitteestä löydät myös tietoa koulutuspoluista ja energia-alan ammateista.

  Lue Mistä virtaa? -esite (pdf)

 • Mistä sähkö tulee
  kotisi sähkölaitteisiin?

  Mistä sähkö oikein tulee?
  Miten se kulkeutuu kotisi pistorasiaan?
  Katso STEK:n, Sähköturvallisuuden
  Edistämiskeskus ry:n animaatio alta.

  Lue lisää