Nimi: Samuli Leppänen
Ikä: 19
Oppilaitos: Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Joensuu
Koulutusohjelma: Tekniikka ja kulttuuri
Tutkintonimike: Sähköalan perustutkinto, sähköasentaja

Työssäoppimispaikka ja kaupunki: Voimatel Oy, Joensuu

Tärkeimmät työtehtävät: Jakeluverkkoasentaja. Työtehtäviin kuului pääasiassa jakeluverkkojen rakentaminen ja kunnossapito.

Mitä kautta päädyit energia-alalle ja Voimatel Oy:lle: Kuulin yrityksestä ensimmäisen kerran kun tilasimme työmaakeskuksien kunnostuksen ammattikoululta ja olin tässä ryhmässä, joka kunnosti keskukset. Seuraavana kesänä olin töissä toisessa yrityksessä samalla alalla. Sitten seuraavan kesän työharjoitteluun päätin hakea Voimatelille.

Työssäoppimisjakson hyvät puolet: Työkaverit ottivat hyvin vastaan ja kouluttivat sekä antoivat oikeasti tehdä töitä, ettei homma mennyt vierestä katsomiseksi.

Miten kehityin työssäoppimisjaksona: Uusia asioita tuli paljon, sillä kokemus jakeluverkkotöihin oli vähäinen. Koulussa näitä asioita käsitellään vähän tai ei juuri ollenkaan. Työtehtäviäni olivat mm. seuraavat:

  • maakaapelijatkot ja -päätteet 0,4 ja 20 kV, myös sekajatkot ja päätteet vanhoihin kaapelityyppeihin kuten APYAKMM ja PYLKVJ
  • verkon käyttötehtävät
  • muuntamoiden rakentaminen
  • kaapelien asennus
  • käyttöönottotarkastukset ja -mittaukset
  • asiakaspalvelutyöt

Työssäoppimisjaksossa haasteellista oli: Uusien asioiden omaksuminen ja kaupunkiverkkojen ominaispiirteet. Kokemus alkuun vähäinen, mutta työmotivaatio on kova ja täten ei halua vain katsoa vierestä.

Mitä hyötyä työssäoppimisjaksosta oli: Sai hyvän kontaktin Voimateliin ja tämä johti työsuhteeseen. Uusia asioita opittiin paljon.

Mitä haluiaisin kertoa työssäoppimisjaksosta tai energia-alasta haaveileville opiskelijoille: Energia-alan työt ovat yleensä ”vapaita/liikkuvia” aamulla lähdetään työkaverin kanssa työmaalle ja tehdään hommat niin kuin itse näkee järkeväksi -> kukaan ei hengitä koko ajan selkään! Ala sisältää paljon haasteellisia, mielenkiintoisia ja monipuolisia työtehtäviä.

Tulevaisuudennäkymät – Mihin tähtään ja mitkä ovat tavoitteeni töissä: Vakituinen työsuhde asepalveluksen jälkeen ja kehittyminen siihen suuntaan, että on jatkossa ns. kärkimieskelpoinen.

Miten näen energia-alan työnantajana: Energia-alalta ei ole työt todennäköisesti loppumassa sillä yhteiskunta tarvitsee sähköä koko ajan enemmän.

Mihin aiot käyttää stipendirahat: Illalla on koulun päättäjäiset ravintola Tivolissa, niin katsotaan sen jälkeen mitä on jäljellä.

Harrastukset: Partio, polkupyöräily, autojen rassailu
Suosikkielokuva: The Cable Guy
Mielimusiikki: Metalli