Kuka olet: Jussi Kumpula
Ikä: 30
Ammatti: Reaktorifyysikko

Työpaikka ja paikkakunta: Teollisuuden Voima Oyj, Eurajoen Olkiluoto

Työtehtävä: Päätehtävänä Olkiluoto 1 -laitosyksikön (OL1) polttoaineen käytönsuunnittelu, lisäksi monenlaisia reaktorifysikaalisia laskuja ja selvityksiä OL1/OL2-laitosyksiköihin liittyen.

Työalue: Tutkimus ja kehitys/tuotannon suunnittelu

Harrastukset: Juoksu, maastopyöräily, melonta merellä ja koskissa
Suosikkielokuva: Pulp fiction

Koulutus: Tekniikan tohtori, TKK, 2008

Päädyin alalle/Urapolkusi: Valmistuin DI:ksi 2005 TKK:lta pääaineena materiaalifysiikka. Jäin tutkijaksi TKK:n laskennallisen tekniikan laboratorioon, missä tein kompleksisiin verkkoihin liittyvän väitöskirjani (sovelluttua statistista fysiikkaa). Väitöskirjan jälkeen tutkijan tehtävät yliopistolla eivät kuitenkaan kiinnostaneet johtuen mm. työsuhteiden epävarmuudesta ja jatkuvasta paineesta saada julkaisuja aikaiseksi. Huomasin TVO:n työpaikkailmoituksen ja reaktorifyysikon tehtävä vaikutti mielenkiintoiselta sekä työnantaja luotettavalta. En ollut opiskellut juurikaan reaktorifysiikkaa aiemmin, joten suoritin käytännössä kaikki TKK:n reaktorifysiikan kurssit kahden seuraavan talven kuluessa työn ohessa.

Millaista työ on?/Tärkeimmät työtehtävät: Pääasiassa tietokoneilla tehtävää laskentaa, tulosten analysointia ja raportointia, muiden tekemiin raportteihin perehtymistä jne. Polttoaineen käytönsuunnittelussa simuloidaan reaktorin toimintaa vuosikausiksi eteenpäin ja optimoidaan polttoaineita, latausstrategioita, säätösauvasekvenssejä yms. Tavoitteena on varmistaa, että reaktori toimii hyvin myös tulevaisuudessa ja toisaalta polttoaine saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Työn hyvät puolet: Varsin itsenäistä työtä ja monipuolista ongelmanratkaisua, laskujen tulokset näkyvät myös käytännössä joka kevät kun reaktori ladataan, fiksut työkaverit
Mitä erityisen haasteellista työssäsi on: Tasapainoilu mahdollisimman tehokkaan reaktorisydämen latauksen ja termisten rajoitusehtojen välillä.

Mitä hyötyä työstäsi on: Reaktori on jatkuvasti ajettavissa helposti ja turvallisesti niin täydellä teholla kuin tarvittaessa alemmillakin tehotasoilla. Polttoaineiden suunnittelun ja reaktorisydämen latauksen hyvällä optimoinnilla säästetään vuosittain polttoainekustannuksissa ja loppusijoitettavaa ydinjätettä tulee vähemmän.

Palkkaus tai Millaisena pidät palkkaasi: Palkka on ihan ok, mutta jää alle TEK:n suosituspalkan.

Kuvaile työpäiväsi: Kesäaikaan tulen usein pyörällä töihin (20 km suuntaansa), yleensä lähden hieman klo 6 jälkeen. Varsinainen työpäivä alkaa sähköpostin lukemisella, minkä jälkeen ryhdyn tarkastelemaan edellisenä päivänä laskentaan jääneiden simulointiajojen tuloksia yms. Varsinaisesti tällaisessa toimistotyöläisen päivässä ei paljon mainittavaa ole, kahvit klo 9 ja 14 sekä ruokailu noin klo 11. Kotiin lähden polkemaan usein jo klo 15, jotta ehdin hakemaan lapset päivähoidosta.

Tulevaisuuden näkymät: Haastavia työtehtäviä ja uutta opittavaa näyttäisi riittävän jatkossakin. Myös mukavaan vapaa-aikaan aion panostaa.

Motto: Harjoitus tekee mestarin.