Alanvaihtajan tarina: merkonomista laborantiksi energiayhtiöön

Lapsuusmuistot ohjailivat Niinaa kohti uusia haasteita

Kuka?

Niina Markoff

Opiskelee: Savon ammattiopisto, laborantti

Työskentelee: Laboranttiharjoittelija, Kuopion Energia

Niina pääsi jo lapsena tutustumaan tehdasympäristöön ja siellä sijainneeseen laboratorioon isänsä kautta. Tämä muisto mielessään pitkän uran kaupan alalla tehnyt Niina päätyi vaihtamaan ammattia ja hakeutui opiskelemaan laborantiksi Savon ammattiopistolle. Nyt hän työskentelee Kuopion Energialla laboranttiharjoittelijana, yhdistäen kesätöihin myös opintoihin kuuluvan harjoittelunsa. 

Kuopion Energian laboratorio sisältää kaksi eri puolta, joissa Niina työskentelee vuorokuukausittain. Vesinäytepuolella työnkuvaan kuuluu näytteiden ja veden sisältämien alkuaineiden määrittely. Polttoainepuolella taas tutkitaan polttoaineita ja niistä määritellään kosteus- ja lämpöarvoja. Kuukauden välein vaihtuva puoli pitää mielenkiinnon yllä ja tuo vaihtelevuutta työhön.

Vaikkei Niina tiennyt paljoakaan voimalaitoksen toiminnasta, työpaikkailmoituksessa mainitut työtehtävät, kuten polttoainenäytteiden ja vesianalyysien tekeminen sai Niinan hakemaan paikkaa. Kuopion Energialla on oma vesilaitos, jossa valmistetaan vettä voimalaitoksen prosesseja varten.

Kuopion Energia saa Niinalta kehuja työpaikkana, sillä perehdytys työhön on ollut kattava ja työyhteisön tuki harjoittelijalle vahvaa. ”Uusiin työtehtäviin on saanut apua ja tukea, eikä niiden kanssa ole tarvinnut jäädä yksin”, hän summaa.

Energia-alalle laboranttina päätynyt Niina on esimerkki siitä, kuinka laaja-alainen ala on työllisyysnäkökulmasta. ”Voimalaitoksella työskentelee monenlaisia osaajia, myös laborantteja!”