Energia-alalla töitä on kaikkialla Suomessa

Ihanteellisessa työyhteisössä jaetaan omaa asiantuntijuutta ja kannustetaan työpaikkaliikuntaan

Kuka?

Annika Jääskö

Opiskelee: Oulun yliopisto, kestävien energiajärjestelmien diplomi-insinööri

Työskentelee: Tekninen harjoittelija, Napapiirin energia ja vesi Oy

Sodankylästä kotoisin olevalle Annikalle Oulun yliopisto oli sijaintinsa vuoksi luontainen valinta. ”Minulle ei ollut etelään lähtö edes vaihtoehto. Lappi on lähellä sydäntä ja Oulusta on lyhyt matka pohjoiseen” hän kertoo. Koronan siivittämänä Annikalla tuli tilaisuus muuttaa takaisin Lappiin. Muuton yhteydessä Annika etsi töitä, ja kesätyöhaun alkaessa hän nappasi itselleen unelmiensa paikan Napapiirin Energia ja Vedeltä, eli Neveltä.

Annika hoitaa tehtävässään kaukolämpöverkkojen kehittämistä ja omaisuudenhallintaa. Nämä käsittävät erilaisia projekteja, kuten kaukolämpöverkkojen lämpötilojen alentaminen ja asiakkaiden huomioiminen tässä prosessissa kannustaen heitä tarkkailemaan itse oman kotinsa kaukolämpöveden mittareita. Toinen projekti Annikan työpöydällä on kaukolämpöverkoston kartoittaminen siltä osin, kuinka moni rakennus voisi sijaintinsa puolesta liittyä kaukolämpöverkkoon, mutta eivät siinä vielä ole. Vaikka kaukolämpö oli Annikalle ennen Neveä vieraampi kokonaisuus, kollegat ovat ottaneet Annikan mukaan kaukolämpötyömaille,  jotta asiat konkretisoituisivat. ”Lähdin aina kaikkien matkaan katsomaan, miltä kaukolämpöputket näyttävät. Tällä tavoin ymmärtää paremmin, minkä kanssa on tekemisissä” Annika havainnollistaa.

Neveä Annika kuvailee ihanteelliseksi työpaikaksi. Työntekijöitä kannustetaan liikkumaan ja Neven toimistoltakin löytyy nurkkaus, jossa pääsee jumppaamaan työpäivän aikana. Myös kesätyöntekijät otetaan hyvin huomioon: heitä otetaan mukaan projekteihin ja heidän mielipiteitään kuunnellaan. Annika korostaa Neven keskustelevaa kulttuuria, mikä näkyy oman asiantuntijuuden jakamisessa muille.

Annika muistuttaa, että oman juttunsa löytämisessä ei kannata kiirehtiä. ”Sen sijaan, että kysyttäisiin mitä haluat tehdä, kannattaa kysyä, mistä tykkäät?” Olen ollut erilaisissa työtehtävissä ja aina on jäänyt tunne, että tätä haluan jatkossa tehdä. Ala sisältää niin paljon erityyppisiä työtehtäviä” hän tiivistää.