Kaukolämmön tulevaisuuden ratkaisujen kehittäjänä tarvitaan monipuolista osaamista

Oulussa kaukolämpö menee vauhdilla kohti hiilineutraaliutta ja uusia hybridiratkaisuja kehitetään koko ajan lisää

Kuka?  

Reijo Pantsar

Koulutus: Oulun ammattikorkeakoulu, tietotekniikan koulutusohjelma, automaatiotekniikka,

myöhemmin Oulun YAMK, teknologialiiketoiminta

Työskentelee: Lämpöpalveluiden kehityspäällikkö, Oulun Energia  

Reijo Pantsar on viihtynyt Oulun Energialla pian kahdeksan vuotta. Viimeiset puolitoista vuotta hän on toiminut kehityspäällikkönä lämpöpalveluissa. Reijon työpöydällä on erilaisten lämpöpalvelutuotteiden kehittäminen sekä näiden tuotteiden kehitys- ja jatkoinnovointi. Hän kertoo, että työ vaatii uudenlaista ajattelua, erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemista sekä laaja-alaista asiakkaiden tarpeiden ymmärrystä. Työ on tiimityöskentelyä, jonka vuoksi muilta oppiminen ja kuuntelu ovat tärkeässä asemassa lämpöpalveluissa.

Oulun Energialla työssä kehittymistä ja oppimista tuetaan laajasti, ja Reijokin on suorittanut työn ohessa YAMK-tutkinnon. Oulun Energialla on työn alla paljon uusia, innovatiivisia hankkeita, yksi mielenkiintoisimmista on yhteistyö Osuuskauppa Arinan ja kiinteistöteknisiä ratkaisuja tarjoavan Caverion Oyj:n kanssa. Keväällä 2022 Oulun Ritaharjuun valmistunut uusi S-market tuottaa päästötöntä energiaa kaukolämpöverkkoon. Tämä tarkoittaa, että kaupan hukkalämpö voidaan hyödyntää kaukolämpöverkossa. Kyseessä on merkityksellinen hanke kohti hiilineutraaliutta.   

havainnollistava kuva hankkeesta

Itsensä kehittämisestä nauttiva Reijo kertoo, että siirtyminen energia-alalle oli jo itsessään uutta ja toi sopivasti haasteita. Siksi hän kehottaa nuoria miettimään uraa energian parissa. ”Muuttuvassa maailmassa myös energia-ala muuttuu koko ajan. Monenlaisille tekijöille on täällä paikka, sukupuolesta riippumatta. Yhteiskunnallista merkitystäkään ei sovi unohtaa, sillä sähkö ja lämpö ovat meille kaikille perustarpeita”, Reijo pohtii.