Kesätyö energiakriisin vaikutusten ytimessä

Oman osaamisen soveltaminen energia-alalla ei aina vaadi insinöörikoulutusta  

Kuka?

Emma Räikkönen

Opiskelee: Jyväskylän yliopisto, kauppatieteet

Työskentelee: Junior portfolio analyst, Gasum

Kauppatieteitä opiskelevalla Emmalla on ennestään kokemusta energia-alasta töiden kautta. Hän on aiemmin hoitanut eri sähköyhtiöillä laskutusta jayritysasiakkaiden salkunhoitoa, mikä tarkoittaa asiakkaiden sähkön hinnan optimointia tulevaisuuteen hinnankiinnityksillä. Toimialan tultua tutummaksi Emma halusi jatkaa energia-alan parissa, ja kesätyö löytyi Gasumilta. Gasum oli Emmalle valintana helppo, sillä iso ja merkittävä toimija kaasualalla, ja tarjoaa kesätyöntekijälle markkina- ja data-analytiikan parissa työskentelyä. Juuri analytiikasta Emma halusi oppia lisää. Hän pystyy hyödyntää aiempaa osaamista sähkömarkkinoista nyt kaasumarkkinoiden puolella.

Emman työpäivään sisältyy esimerkiksi aamuisin markkinakatsauksien kirjoittaminen, Excelin päivittämistä ja erilaista raportointia – tarkkuutta vaativaa työtä siis. Emma kuuluu Gasumin trading and optimizing- tiimiin, jossa on hänen lisäksi neljä muuta. Hän on poikkeukselliseen maailmanaikaan töissä juuri kaasun parissa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaasuhanat sulkeutuivat, joka on merkittävästi vaikuttanut markkinoihin sekä Emman tiimin. Tilanteeseen on pitänyt mukautua nopeasti ja toimintatapoja on täytynyt muuttaa. ”Olen saanut tehdä töitä ihan näköalapaikalta”, hän kertoo.

Emman mukaan monille hänen työkuvansa on täysi mysteeri. ”Toimiala on todella tuntematon monille kurssikavereilleni, kun ollaan kauppislaisia, eikä energia-alalla” hän kertoo. Tästä huolimatta Emma on kauppatieteilijänä päätynyt energia-alalle. Sähkö- ja kaasumarkkinakokemusten kautta hän on oppinut yleensäkin markkinoiden toiminnasta enemmän. Emma sanookin, että energia-alla voi hyödyntää omaa osaamista siltä alalta, missä itse on asiantuntija. ”Tällä alalla on niin paljon erilaisia työtehtäviä, että sitä omaa tietotaitoa voi hyödyntää tällä alalla olematta energia-alan insinööri” hän täydentää.