Kesätyöntekijänä kaukolämpölaitosten huollossa

Tuotantolaitosten kunnossapidossa työ on konkreettista ja monipuolista.

Kuka: Sissi Laine

Opiskelee: Energia- ja ympäristötekniikkaa Turun ammattikorkeakoulussa

Töissä: Turku Energialla tuotantolaitosten mekaanisessa kunnossapidossa

Sissi Laine on toista kesää töissä Turku Energialla, jossa hän työskentelee tuotantolaitosten mekaanisessa kunnossapidossa. Sissin työhön kuuluu Turun kaukolämpölaitosten huolto, joka sisältää erilaisten komponenttien ennakko- ja vuosihuoltoja sekä vikatilanteiden hoitamista. ”Työskentelen osana tiimiä, ja pääsen muiden työntekijöiden tukemana osallistumaan huoltotöihin”, hän kuvailee. Parasta työssä Sissin mukaan onkin työkaverit, joiden kanssa tulee vietettyä paljon aikaa: ”Tässä työssä on paljon tiimityöskentelyä, joten työporukka on tärkeässä roolissa”. Koska työtehtäviä on eri laitoksilla, liikutaan työssä päivän aikana useiden eri kohteiden välillä. ”Pidän siitä, että työ on konkreettista ja monipuolista”, Sissi kertoo. ”Pääsen tutustumaan moniin erilaisiin komponentteihin ja työvaiheisiin”.

Sissi opiskelee Turussa energia- ja ympäristötekniikkaa erikoistuen energiaan, ja hän saa luettua kesätyöt osaksi opintojaan. Työ on ollut opettavaista ja tutustuttanut käytäntöön. ”Töiden alussa oli paljon opittavaa siitä, miten laitokset toimivat”, Sissi kertoo. ”Täällä on kuitenkin todella päteviä ammattilaisia, jotka neuvovat ja auttavat”. Työskentely samassa tehtävässä kahtena kesänä peräkkäin on Sissin mukaan mahdollistanut sen, että työhön on päässyt syventymään kunnolla. ”Nyt toisena kesänä tiesin enemmän, miten asiat laitoksilla toimii, ja työstä on näin saanut vielä enemmän irti”, hän iloitsee.

Sissi päätyi opiskelemaan energia-alaa osittain sattuman kautta. ”Olin lukion jälkeen metallien kierrätyslaitoksella töissä, ja tykästyin siellä teollisuusympäristössä työskentelystä”, hän kertoo. Hän päätti hakea opiskelemaan energia-alalle, ja pääsi ensimmäisellä yrittämällä sisään. Kasvava ala ja sen tulevaisuudessa tarjoavat työpaikat kiinnostivat Sissiä. ”En ole katunut hetkeäkään”, kertoo Sissi päätöksestään. ”Tykkään opiskella ja tehdä töitä tämän alan parissa”. Tulevaisuudessa Sissiä kiinnostavat diplomi-insinöörin opinnot ja erikoistuminen teolliseen energiantuotantoon.