Turku Energian työyhteisössä halutaan ratkoa ongelmia eikä luoda niitä

Turku Energian tuoreryhmäpäällikkö Lotta Lyytikäinen kokee osaamisen kehittämisen ja toisilta oppimisen tärkeänä omassa työyhteisössään. Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen pitää yhteistyötä ja auttamisen halua työyhteisön voimana.

Turku Energian tuoteryhmäpäällikkönä työskentelevälle Lotta Lyytikäiselle uratoive tekniseltä alalta oli selvä jo varhain.

– Lukioaikana oivalsin, että energiaa tarvitaan aina ja ala vastaa tulevaisuuden kysymyksiin – toki myönteinen sukurasite helpotti pohdintaa, Lotta naurahtaa.

Lotan opiskelupaikaksi valikoitui Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja siellä energiatekniikan opinnot. Yliopisto-opinnot vastasivat hyvin odotuksia ja eripuolilta Suomea saapuneet opiskelijat muodostivat nopeasti turvallisen ja innostavan yhteisön.

Tavoitteenamme on kehittyä jokainen päivä, koska uusia mahdollisuuksia on kaikkialla.

– Matkalla opiskelijaelämästä työelämään tarvittiin varmasti myös tuuria. Valmistuttuani minulle tarjottiin äitiyslomasijaisuutta laivateollisuudesta, jossa olin työskennellyt opiskeluaikanani. Tiesin kuitenkin, että haaveeni on työskennellä energia-alalla, kun palasin Lappeenrannasta kotikaupunkiini Turkuun, Lotta sanoo.

Työn haaste ja suola on kulkea asiakkaiden toiveiden edellä

Nykyisessä tehtävässään Lotta johtaa viisihenkistä tiimiä, joka sekä kehittää että myy asiakkaille uusia lämmityksen ja jäähdytyksen tuotteita ja palveluita.

– On rikkaus, että työuraan on mahtunut kokemuksia myös toisilta aloilta. Nykyinen tehtäväni vastaa monin osin niihin toiveisiin, joita olen työuralta odottanut. Tekninen koulutus antaa varman pohjan kaikelle tekemiselle, mutta esiintymis- ja organisoimistaidot sekä myynnin ja markkinoinnin kehittäminen haastavat laajempaan, poikkitieteelliseen osaamiseen, Lotta kertoo. – On ollut tärkeää, että työnantaja on tukenut osaamisen kehittämistä eri tavoin ja erityisesti, kun noin vuosi sitten aloitin esimiestehtävissä, hän jatkaa.

Lotan tiimin tavoitteena on oivaltaa asiakkaiden toiveet ja tarpeet ennakolta.

– Tavoitteenamme on kehittyä jokainen päivä, koska uusia mahdollisuuksia on kaikkialla. Lähdimme esimerkiksi kehittämään ensimmäisten joukossa Suomessa 100 % uusiutuvaan energiaan perustuvaa lämmön tuotetta, Ekotakuuta. Se vaati hoksaamaan, että voimme ja osaamme luoda kokonaan uuden tuotteen jopa ennen kuin asiakkaat sellaista meiltä osasivat kysyä. Nyt myynti on edennyt sellaisessa myötätuulessa, että into jatkaa kohti uutta on vain vahvistunut, Lotta sanoo.

On ollut tärkeää, että työantaja on tukenut osaamisen kehittämistä eri tavoin.

Lotan työuralla on työyhteisöllä ollut suuri merkitys. Hän kokee etuoikeudekseen sen, että on voinut oppia muilta ja paljon puhuttua hiljaista tietoa on siirretty avuliaasti.

– Kaukolämpöala muodostaa hauskan perheen ja yhteisön. Minulle suuri merkitys on ollut sillä, että olen saanut työskennellä ihmisten kanssa, jotka ovat olleet luomassa kaukolämpöjärjestelmää Turkuun, nähneet lämmitysmarkkinoiden kehityksen ja tuntevat asiakkaiden toiveet. Samaa henkeä haluan osaltani jatkaa. Sain esimieheltäni aikanaan viisaan ohjeen ongelmien ratkomisesta niiden luomisen sijaan ja sitä neuvoa on tärkeä noudattaa, ihan jokainen päivä, Lotta sanoo lopuksi.

Jari Kuivanen on Turku Energian lämpö-yksikön johtaja.

Avoimuus, vuorovaikutus ja toisten auttaminen ovat avaimet toimivaan työyhteisöön

Turku Energian lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen kertoo, että Lotan kuvailema yhteistyön voima kulkee läpi koko organisaation.

– Turku Energian henkilöstökyselyissä korostuu halu auttaa muita ja halu jakaa tietoa, mikä ei koskaan ole itseltä pois. Toimiva työyhteisö vahvistuu avoimessa ja innostuneessa työilmapiirissä. Minulle olisi painajaismaista työskennellä vastakkaisessa työkulttuurissa, Jari sanoo.

Turku Energiassa koko henkilöstöä kannustetaan osaamisen kehittämiseen ja vuosittain jokaiselle tehdään koulutussuunnitelmat, joiden toteutuksen kustannuksista työnantaja vastaa.

– Parhaissa koulutuksissa ollaan kuitenkin yhdessä ja vuorovaikutus on välitöntä. Se kantaa laajemminkin työn tekemisen tapaan ja osaamisen vahvistumiseen. Meillä on laajat mahdollisuudet miettiä keinoja tavoitteiden saavuttamiseen ja ihmisiin luotetaan. Haasteet ja ongelmat kannattaa ratkoa yhdessä, Jari jatkaa.

Toimiva työyhteisö vahvistuu avoimessa ja innostuneessa työilmapiirissä.

Jari rekrytoi aikanaan Lotan Turku Energian tiimiinsä, eikä päätös ollut vaikea.

-Tunnistin hänen toiveensa tehdä konkreettisia tekoja ympäristön, kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi – juuri sellaista osaamista ja oivaltamista alalla tarvitaan. Energia-alalla työllä on tarkoitus. Meillä on paljon tehtävää, mutta demonisointi tai pelottelu ei ole tarpeen. Ongelmat ovat ratkaistavissa, Jari sanoo.

Teksti: Hanna Ekman