Teekkari sähköverkkoa suunnittelemassa

"Me tehdään työmme hyvin, jos kukaan ei tiedä meistä, eikä sähkönjakelussa ole katkoja"

Työnimike: Suunnittelijaharjoittelija

Koulutustausta: Sähkötekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa

Justus Ristimäki on kesätöissä suunnittelijaharjoittelijana Tampereen Sähköverkko Oy:lla. Hän on mukana rakennuttamassa sähköverkkoa ja tekee paljon yhteistyötä urakoitsijoiden kanssa. Hän esimerkiksi tilaa työn urakoitsijoilta, kun liittymätilaus tulee asiakkaalta. Kun tilaustyö on tehty, hän dokumentoi sen verkkotietojärjestelmään. ”Tampereen Sähkölaitos toimii niin laajalla alueella, että aina oppii ja näkee uutta. Välillä myös mittaan alueita pintatyötä varten”, iloitsee Ristimäki.

Tampereen Sähkölaitos on Justukselle jo tuttu paikka – hän oli töissä myös vuosi sitten. Työnkuva on kuitenkin muuttunut: ”Tänä vuonna olen saanut lisää vastuuta ja työtehtäviä. Päivät ovat erilaisia, kun saan tehtävänantoja eri suunnista. Päivät kuluvat todella nopeasti mielenkiintoisissa tehtävissä.”

Justus kertoo olleensa pienestä pitäen kiinnostunut tekniikasta, ja kauko-ohjattavat leluautot oli aina saatava auki, kun hän halusi nähdä, mitä sisältä löytyy. ”Lukiossa kolme minulle rakasta ainetta olivat matikka, kemia ja fysiikka. Aloin miettiä, mihin voisin osaamistani hyödyntää. Tutkin eri aloja ja sähkötekniikka tuntui sopivalta, joten sinne hain ja tässä sitä ollaan”, hän toteaa.

Ristimäen mukaan ihmisille pitää melko usein kerrata, mikä on sähköverkkoyhtiö. ”Me tehdään työmme hyvin, jos kukaan ei tiedä meistä, eikä sähkönjakelussa ole katkoja. Joudun avaamaan työnkuvaani ja samalla koko alan toimintaa aika paljon”, hän kertoo.

Justukselle uutta on ollut kenttätyö työmailla, sillä opiskelu yliopistossa on melko teoreettista. Hän on päässyt hyödyntämään oppimaansa töissä, kun taas konkreettinen työskentely antaa opiskeluun uutta puhtia.