Data-analyytikkona energiayhtiössä

Joni Petman aloitti data-analyytikon työt Vattenfallilla kaksi vuotta sitten, heti valmistuttuaan tilastotieteilijäksi Jyväskylän yliopistosta

Työnimike: Customer Insights Analyst (data-analyytikko)

Koulutus: Tilastotieteet, Jyväskylän yliopisto

Joni Petman aloitti data-analyytikon työt Vattenfallilla kaksi vuotta sitten, heti valmistuttuaan tilastotieteilijäksi Jyväskylän yliopistosta. Työkseen hän kerää, käsittelee ja analysoi kaikenlaista dataa. Yrityksessä seurataan esimerkiksi asiakkaiden sähkön käyttöä tunneittain: kuinka paljon sitä käytetään ja missä. Lisäksi Petman on mukana asiakasviestinnän tekemisessä – hän kerää tiedon perusteella kohderyhmiä ja suunnittelee kohdennettua viestintää. ”Pystyn itse vaikuttamaan työhöni ja kehitykseeni. Pääsen itse ideoimaan ja toteuttamaan, mikä on palkitsevaa”.

Mahdollisuuksia tiedon hyödyntämisessä on paljon, sillä dataa on kaikkialla, ympäristöt kehittyvät koko ajan ja DataHubin tuloon valmistautuminen tuo oman lisänsä. Petman haluaa kehittyä jatkuvasti ja kokee, että niin kauan kuin itsellä riittää motivaatiota, rajoja kehittymiselle ei ole. Vattenfallilla hän on oppinut paljon uutta etenkin liiketoimintapuolesta. Tilastotieteiden opinnot ovat olleet hyvä pohja hänen työlleen. ”Opituista asioista on tullut konkreettisia, kun niitä on päässyt soveltamaan töissä”, Petman selittää.

Energia-alan murros näkyy päivittäisessä työssä. Vattenfall esimerkiksi lähettää kuukausittaisen CO2-raportin asiakkaille uutiskirjeessä. Ilmastoystävällisen sähkösopimuksen haltijoille Petman laskee, kuinka paljon luonnonvaroja he ovat säästäneet. Tulevaisuuden kannalta energia-ala on merkittävässä roolissa, koska ilmastonmuutoksen hillintä on tärkeää ja Vattenfall pyrkii fossiilivapauteen. ”Data-analyytikkona sanoisin, että täällä kyllä hyödynnettävää dataa ja töitä riittää, sillä sähköä käytetään koko ajan”, Joni muistuttaa.