Huolehtimassa sähköasemien kunnosta

Leevi Luukkonen aloitti työharjoittelun Omexomilla tammikuussa, kun hän tuli suorittamaan opintoihin kuuluvaa työssäoppimisjaksoa

Työnimike: Sähköasemien kunnossapitoasentaja

Koulutus: sähkö- ja automaatioasentaja (opiskelija), Varia

Leevi Luukkonen aloitti työharjoittelun Omexomilla tammikuussa, kun hän tuli suorittamaan opintoihin kuuluvaa työssäoppimisjaksoa. Työ on osoittautunut melko erilaiseksi, mitä hän aluksi luuli.

”Ajattelin suunnilleen, että sähköalalla asennellaan vain pistorasioita taloihin, mutta vaihtoehtoja onkin todella paljon. Esimerkiksi kunnossapitoasentaja, koestaja ja sähköasentaja tekevät kaikki eri hommia”, hän selventää.

Leevin tavallinen aamu alkaa toimistolta ja sieltä suunnataan päivittäin eri kohteisiin. Kunnossapitoasentaja pitää huolta sähköasemien kunnosta ja tekee muun muassa kausitarkastuksia, joissa havainnoidaan ja tarkastetaan sähköasemien kunnosta kertovia asioita. Jos vikoja ilmenee, Luukkonen tiimeineen korjaa niitä.

”Parasta on, kun pääsee oikeasti käsillä tekemään hommia”, Luukkonen sanoo. Sähköaseman kuntotekijöitä selvittäessä on lisäksi tärkeää huomioida ympäristö ja kasvillisuus. Puut ja pensaat eivät saa kasvaa liian kookkaiksi, ettei sähköaseman toiminta häiriinny.

Sähköalan opetuksessa suuri osa käytännön töistä opitaan työpaikalla. Luukkonen kertoo oppineensa paljon esimerkiksi sähköverkoista. Jatkossa hän haluaisi päästä rakentamaan sähköasemia.