Murroksessa oleva energia-ala houkutteli kesätyöhön

Energia-alalla voi luottaa, että töitä löytyy tulevaisuudessa varmasti.

Kuka: Vilho Järvi

Opiskelee: Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta

Työskentelee: Harjoittelijana Gasumilla

Tuotantotaloutta opiskelevalla Vilholla ei ollut aiempaa kokemusta energia-alasta hänen aloittaessaan kesäharjoittelijana uusiutuvan kaasun tiimissä Gasumilla. ”Alkuun oli paljon uutta, varsinkin biokaasun tuotanto ja markkinat olivat tuntemattomat”, Vilho kertoo. Työssä on kuitenkin oppinut nopeasti, ja vaihtelevat työtehtävät ovat tarjonneet monipuolisesti tekemistä. ”Autan rutiinihommissa, mutta minulla on myös omia kehitysprojekteja, joita valmistelen. Työhön kuuluu esimerkiksi Excel-datan pyörittelyä, kehitystyötä ja markkina-analyysien tekoja”, kuvailee Vilho.

Kesätyö Gasumilla on Vilhon ensimmäinen oman alan työpaikka. ”Hain pääosin energia-alan harjoittelupaikkoihin, sillä ala kiinnosti, koska se on vahvasti murroksessa”, hän kertoo. Uusi kokemus on tarjonnut oppeja niin energia-alasta kuin yrityksen toiminnasta. Harjoittelukokemus sopii Vilhon mukaan hyvin yhteen opintojen kanssa: ”Opinnoissani on paljon projektikursseja, joista saamaani kokemusta olen voinut hyödyntää täällä. Tiimissäni on myös kysytty opiskelutaustastani sekä kiinnostuksenkohteistani, ja olen saanut tehtäviä, joissa pääsen hyödyntämään opintojani”, iloitsee Vilho. Vilho toimii osana kansainvälistä tiimiä, sillä osa tiimistä tekee töitä Ruotsista käsin. Vilho kertoo, että hän pääsi nopeasti osaksi työyhteisöä etätiimistä huolimatta.

Parasta Vilhon mukaan työssä on se, että vaikka energia-ala ei ollut aiemmin tuttu, hän on päässyt hyppäämään sisään uusiin aiheisiin ja perehtymään työn ohessa. ”Kivaa on se, että aina on uusia tehtäviä, joihin perehtyä. Työssä huomaa, kuinka nopeasti oppii, ja on mielenkiintoista huomata jälkeenpäin, kuinka paljon aiheesta tietääkään”, Vilho kuvailee. Myös töiden konkreettisuus ja projektiluontoiset tehtävät ovat Vilholle mieleen.

Energia-alassa Vilhon yllätti se, kuinka kytköksissä alan toimijat ovat toisiinsa. Hän kertoo, että energia-ala kiinnostaa häntä mahdollisesti myös tulevaisuudessa. Ala on lupaava ja kiinnostava: ”Alalle on tulossa paljon investointeja, joten tekijöitä varmasti kaivataan”, toteaa Vilho.