Tavoitteena säävarma sähköverkko

"Opiskelen juuri näitä asioita, mitä nyt teen työkseni, ja on hienoa, miten pääsen hyödyntämään oppimaani puolin ja toisin"

Työnimike: Projekti-insinööri verkostojen investointitiimissä

Koulutustausta: Opiskelee sähköinsinööriksi TAMKissa, suuntautuminen sähkövoimatekniikka

Juuso Järvenpää työskentelee Carunalla osana kahdeksan projektipäällikön ja kahden projekti-insinöörin tiimiä. Tavoitteena on, että Carunan verkko olisi säävarma vuonna 2028. Tämä tarkoittaa isoja hankkeita, joissa tehdään maakaapeliverkkoa.

”Olen päässyt työskentelemään projektien jokaisessa vaiheessa. Olen ollut mukana luomassa projektia, tarkastamassa urakoitsijan tekemiä suunnitelmia sekä vastaanottovaiheessa katsomassa, että on rakennettu sovitulla tavalla ja kustannukset täsmäävät”, kertoo Järvenpää työstään. Projektin lopussa tarkistetaan lisäksi, että kaikki tiedot on dokumentoitu oikein verkkotietojärjestelmään.

Parasta Carunan kesätöissä on Järvenpään mielestä ollut se, että työtehtävät ovat olleet todella vaihtelevia, ja se on tehnyt hänen työstään mielenkiintoista. Toisinaan hän pääsee kentälle tarkastamaan työmaita ja valmistuneita projekteja.

Carunan maakaapelointityömaa Uudellamaalla 2018

”Opiskelen juuri näitä asioita, mitä nyt teen työkseni, ja on hienoa, miten pääsen hyödyntämään oppimaani puolin ja toisin. Sovellan töissä koulussa oppimaani töissä ja päinvastoin. Opin joka päivä jotain uutta”, innostuu Järvenpää.

Energia-ala on hänen mielestään mielenkiintoinen, sillä se kehittyy koko ajan, kun sähköä tarvitaan kaikkialla. Häntä kiinnostaa murros energia-alalla, kun teknologiat kehittyvät ja hyödynnetään yhä enemmän uusiutuvaa energiaa.

Järvenpään mukaan sen sijaan sähkönsiirto toimialana ei sano monille yhtään mitään – sähkö tulee seinästä ja sen tärkeys huomataan vasta kun tulee katkos. ”Taustalla tehdään paljon hommia, että kaikki toimii ja kehittyy. Minulle itselleni oli uutta, kuinka säännelty tämä toimiala on. Nyt kun tuli uusi säädös sähkön toimitusvarmuudesta, olen joutunut selittämään aika monelle, miksi siirtohinnat ovat nousseet”, hän analysoi.