Teekkari ydinvoimalan simulointitehtävissä

"Tekniikat kehittyvät koko ajan, ja uusia puhtaita energian tuotantotapoja kaivataan”

Työnimike: Summer trainee Nuclear technology -yksikössä

Koulutustausta: opiskelee Aalto yliopistossa energia- ja ympäristötekniikkaa

Topias Zein on ensimmäistä kesää Fennovoimalla kesätöissä. Hänen pääasiallinen työtehtävänsä on ydinreaktorin ja ydinpolttoaineen simulointi ja mallinnus, jossa selvitetään paljonko energiaa saadaan ydinpolttoaineesta.”Ydinpolttoainenippujen paikkoja pitää vaihdella reaktorissa aina välillä, olen työkaverin kanssa selvittänyt tietokoneohjelmalla, miten niput on järkevintä järjestää”, Zein tarkentaa.

Työssä on Topiaksen mielestä parasta se, että hän pääsee tekemään mielenkiintoista työtä, jolla on merkitystä. ”Tekniikat kehittyvät koko ajan, ja uusia puhtaita energian tuotantotapoja kaivataan”. Myös työkaverit ovat parhaita, lisää Topias.

Lukion aikana Zein tutkiskeli Aalto yliopiston tutkintolinjoja. Hän opiskeli pitkää matikkaa ja fysiikkaa ja tiesi haluavansa tekniikan alalle, mutta ei sen tarkemmin minne. ”Sitten löysin energia- ja ympäristötekniikan ja se kuulosti hauskalta, niinpä hain sinne ja hauskaa on ollutkin”, Topias nauraa. Ydinvoimasta hän kiinnostui opintojen kautta.

”Ennen kuin tulin Fennovoimalle, en tiennyt mitä töitä kesätyöntekijät voivat tehdä, tai mitä töitä ylipäätään voi tällä alalla tehdä”, Topias kertoo. Hän yllättyi, kuinka paljon ydinvoimalaprojekti työllistää ihmisiä jo alkuvaiheessa. ”Työkokemus on erittäin tärkeää myös oppimisen kannalta. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on todella paljon, kannattaa olla avoin kaikelle”, hän toteaa.