Teekkarin kesä kantaverkkoyhtiössä

"Saan tehdä töitä hyödyntäen omia vahvuuksiani ja taitojani, mikä tekee työstä palkitsevaa"

Työnimike: Kesätyöntekijä markkinaratkaisut -yksikössä

Koulutustausta: Opiskelee energiataloutta Aalto-yliopistossa

Taneli Leiskamo on kesätöissä Fingridin markkinaratkaisut-yksikössä. ”Fingridin yhtenä tehtävänä on pitää sähköt päällä Suomessa. Meidän yksikkö kehittää ja ylläpitää markkinoita, jotta tämä tapahtuu varmasti ja kustannustehokkaasti”, hän tiivistää. Tanelin tehtävänä on olla asiantuntijoiden tukena, kun tehdään esimerkiksi markkina-analyysia tulevista muutoksista. He jakavat myös informaatiota sähköjärjestelmistä – Taneli on suunnitellut muun muassa loppuasiakasviestintää.

Leiskamon mielestä töissä on yksinkertaisesti kivaa. Hän jatkaa: ”Työtehtävät ovat tarpeeksi haastavia ja mielenkiintoisia ja koen, että työni on merkityksellistä. Saan tehdä töitä hyödyntäen omia vahvuuksiani ja taitojani, mikä tekee työstä palkitsevaa.”

Lukiossa opiskellessaan Taneli päätti hakea insinööriksi ja energia-ala vaikutti kiinnostavalta, koska se ei rajaa mitään mahdollisuuksia pois. ”Ala on sekoitus tekniikkaa, taloutta, politiikkaa ja ympäristöarvoja. Parhaimmillaan työtehtäväni liittyvät esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan”, analysoi Leiskamo. Hänen alanvalintaansa vaikutti myös se, että hän oli opiskellut pitkää matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa lukiossa. Taneli suosittelee luonnontieteitä kaikille, mutta muistuttaa laajan osaamisen tärkeydestä: ”Mielipiteet ja yhteiskunta ovat alati muuttuvia, joten kannattaa pitää kaikki mahdollisuudet avoinna.”

”Energia-alalla täytyy panostaa yhä enemmän avoimuuteen, jotta me kaikki voisimme elää kestävämmin. Esimerkiksi jos kerron olevani töissä Fingridillä, minun pitää selittää, että se on kantaverkkoyhtiö ja välillä pitää kertoa mitä kantaverkkoyhtiö tekee”, kertoo Taneli. Hän kokee, että hänen työhönsä ja energia-alaan liittyy paikkansa pitämättömiä stereotypioita. ”Kaikkien alan työntekijöiden ei tarvitse olla, eikä voikaan olla opiskellut energia-alaa. Ja toisin päin, joku energia-alaa opiskellut voi hyvin olla töissä vaikkapa kaupallisissa hommissa – esimerkiksi minä!” Taneli toteaa.