Työnjohtajana kiertotalouden ytimessä

Lahtela tapaa työssään jatkuvasti uusia ihmisiä ja hoitaa montaa asiaa samaan aikaan, mikä on hänen mukaansa todella kehittävää.

Työnimike: Työnjohtoharjoittelija

Koulutustausta: Energiatekniikan insinööri, jatkaa saman alan maisteriopintoihin

Iikka Lahtela on kesätöissä Vantaan Energian uudessa jätevoimalassa, missä hän tuuraa kunnossapitomestaria. Hän vastaa mm. mekaanisen puolen päivittäisestä kunnossapidosta ja työnjaosta. Iikan tavallinen työpäivä alkaa kuuden aikaan aamulla. Ensimmäisenä hän tarkistaa, mitä yön aikana on tapahtunut ja onko tullut vikailmoituksia. ”Kun asentajat tulevat töihin, juomme kahvit ja jaamme työpareille vikatehtävät. Tämän jälkeen minulla on aamupalaveri vuoromestarin, käyttöinsinöörin ja sähköpuolen mestarin kanssa, ja käymme asiat läpi. Sitten seuraan töiden edistymistä ja teen toimistohommia”, Lahtela luettelee. Aina, kun ei ole korjaustöitä, Iikan tiimi tekee ennakoivia huoltotöitä.

Pelastettuja leluja Vantaan Energian seinällä

Iikka oli Vantaan Energialla töissä jo viime vuonna. ”Silloin olin asentajaharjoittelijana, joten vastuu on lisääntynyt viime vuodesta merkittävästi”. Hän kokee, että on työssään päässyt kehittymään ja oppimaan kokonaisuuden hallintaa. Lahtela tapaa työssään jatkuvasti uusia ihmisiä ja hoitaa montaa asiaa samaan aikaan, mikä on hänen mukaansa todella kehittävää. ”Meillä on myös tiivis yhteishenki kesätyöntekijöiden joukossa – käymme välillä yhdessä syömässä tai pelaamassa esimerkiksi frisbeegolfia”, Lahtela iloitsee.

Iikan alavalinta sujui helposti. ”Se taisi lähteä siitä, että tekniikka on kiinnostanut minua aina. Kun vuotta vanhemmat kaverini hakivat kouluun, energiatekniikka tuli esiin. Googlailin – kiinnostuin – hain – niin se meni.”

Lahtelalle on tullut positiivisena yllätyksenä se, kuinka tärkeässä roolissa jätteen hyötykäyttö on Vantaan Energialla. ”Fiksua, että teemme käyttökelvottomasta sekajätteestä Roskasähköä. Täällä tehdään myös paljon töitä sen eteen, että jätettä syntyisi ylipäätään vähemmän”, hän hehkuttaa.