Uuden innovaation äärellä

"Näitä sensoreita voisi laittaa vaikka puistomuuntamoihin – niissä on tällä hetkellä tarkastusväli joitakin vuosia, ja sensori taas voisi koko ajan tarkkailla tilannetta ja välittää reaaliaikaista tietoa”

Työnimike: Kunnossapitosuunnittelija

Koulutus: Tampereen yliopisto, sähkötekniikan diplomi-insinööri

Pekko Niemi on ensimmäistä kesää töissä Elenialla, ja hänen työtehtävänsä liittyvät IoT-sensoreihin.

”Näitä sensoreita voisi laittaa vaikka puistomuuntamoihin – niissä on tällä hetkellä tarkastusväli joitakin vuosia, ja sensori taas voisi koko ajan tarkkailla tilannetta ja välittää reaaliaikaista tietoa”, Pekko selittää. Hän etsii keinoja, joilla muuntamoiden osittaispurkauksia voitaisiin havaita, sekä kartoittaa mahdollisia sensoreiden toimittajia.

Päätös tulevaisuuden suunnasta syntyi jo yläasteella, kun sähköfysiikan kurssi vei mukanaan. Lukiossa häntä alkoi kiinnostaa myös tuotantotalous ja siten hän päätyi ottamaan teollisuustalouden sivuaineeksi yliopistossa. ”Halusin kuitenkin pitää sähkötekniikan pääaineena, sillä pidän sen konkreettisuudesta”, Pekko kertoo.

Toimenkuvien ja työtehtävien paljous energiayhtiössä on yllättänyt. Sähköverkkoyhtiöissä, urakoitsijoilla ja energiantuotantoyhtiöissä on kussakin valtavasti eri toimenkuvia. Pekon mielestä on ollut hauskaa yhdistää bisnes- ja it-taidot työssään. Hän on innoissaan IoT-sensorien tuomista mahdollisuuksista. ”Pääsen täällä kehittämään täysin uutta, mitä kovin moni ei edes maailmalla ole tehnyt”, Pekko tuumaa.