Opiskelijaelämää – kilta, ylioppilaskunta ja muita uusia tuttavuuksia

Opinnot yliopistossa ovat paljon muutakin kuin sitä itseään. Tenttejä, harjoitustöitä, luentoja ja itsenäistä lukemista riittää, mutta siinä rinnalla on halukkaille paljon muutakin aktiviteettia. Ja hyvä niin – pelkät opinnot tekisivät opiskelusta puurtamista. Opiskelijatoiminta opettaa, ja saattaa antaa jopa elinikäisiä ystäviä.

Kilta eli ainejärjestö oli minulle kuin toinen koti. Lappeenrannassa energiatekniikan opiskelijoiden kilta on nimeltään Armatuuri. Kiltahuone on paikka, jonne mennään luentojen välillä ja juodaan kahvit, vaihdetaan kuulumiset ja kerrotaan harvinaisen huonoja juttuja. Kiltahuoneella voi myös opiskella yhdessä, ja tämä on ehdottoman hyödyllistä.

Ylioppilaskunta on monelle kaukainen, mutta itselleni hyvinkin läheinen. Vietin vuoden 2014 LTKY:n eli Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallituksessa. Se oli hyvä vuosi. Opin itsestäni ja työelämästä mahdottomasti. Suosittelen lämpimästi järjestötoimintaa, kiltatoimintaa tai muuta oheistoimintaa – järjestäessä ja tehdessä oppii sekä tutustuu uusiin ihmisiin. Jos opiskelijaedunvalvonta ja vaikuttaminen kiinnostavat niin hallitusvuosi killassa tai ylioppilaskunnassa on hyvinkin antoisa.

Erilaisia perinteisiä ja vähemmän perinteisiä opiskelijatapahtumia on enemmän kuin paljon. Maininnan ansaitsisi useampikin, mutta tässä muutama:

 • Vuosijuhlat, joita vietetään killan, ylioppilaskunnan tai muun yhdistyksen ”vuosipäivänä”. Yleensä pukeudutaan iltapukuun, lauletaan, syödään ja juodaan hyvin sekä pidetään puheita.
 • Sitsit eli akateemiset pöytäjuhlat. Osittain samoja piirteitä kuin vuosijuhlissa, mutta huomattavasti arkisemmat. Paljon juomaa, yleensä jäähtynyttä ruokaa ja ennen kaikkea laulua.
 • Wappu on teekkareiden huhtikuussa alkava the Juhla ja kestää useita päiviä, Lappeenrannassa muutaman viikon. Tapahtumia on päivittäin: festareita, sitsit, laulamista, spektaakkeleita jne. Käytännössä lukuvuosi päättyy wappuun. Oma suosikkini oli wappunotski, joka Lappeenrannassa palaa joka ilta. Nuotion ympärillä jutustellaan, istuskellaan ja joskus lauleskellaan.
 • Ehkä yllättävä osana opiskelijakulttuuria on saunominen. Lappeenrannassa moni tapahtuma kuten sitsit, päätetään usein saunomiseen. Ja saunoa voi muutenkin.

Eräät vuosijuhlat 2015.

Lyhennyksenä: opiskelijakulttuuri on rikas. Kaikille löytyy jotain. Kannattaa osallistua. Vastuullisena tahona oppii, ja tätä osaamista kannattaa hyödyntää työelämässä.

-Elli

Kirjoittaja on opintojaan viimeistelevä energiateekkari, jonka sydän sykkii bioenergialle ja puupolttoaineille.

 • Energiamaailma.fi

  Energiateollisuus ry
  Eteläranta 10
  FI-00130 Helsinki
  Puhelin: 09 530 520
  Y-tunnus: 1924697-5