Haastattelussa vastavalmistunut DI

vastavalmistunut diplomi-insinööri

Teksti ja kuva: Kimmo Nepola

Esa Pietarinen valmistui joulukuussa 2010 Aalto-yliopistosta sähkötekniikan diplomi-insinööriksi.

Opinnoissaan Esa luki pääaineena sähköverkkoja ja suurjännitetekniikka, jota hän höysti energiatalouden sivuaineopinnoilla. Esa kertoo aina pitäneensä matematiikasta ja fysiikasta, joten teknillinen koulutus oli hänelle luonteva valinta lukion jälkeen. Sähköalalle Esa päätyi sen laajuuden ja monipuolisuuden vuoksi. ”Sähköllä vaihtoehtoja oli runsaasti, muun muassa avaruustekniikasta sähköverkkoihin. Ajattelin, että niin suureesta valikoimasta löytyy helposti jokin itselle sopiva opintosuunta”, Esa muistelee.

Hyvin sujuneet opinnot toivat Esalle töitä jo opintojen aikana. Osa-aikaiset työt johtivat diplomityön kautta aina vakituiseen työpaikkaan asti kantaverkkoyhtiö Fingridillä, missä Esa työskentelee nykyään energiaselvityksessä. Tehtävikseen Esa luettelee muun muassa laskutus- ja taseselvitysjärjestelmän kehittämisen, kantaverkon häviölaskennan ja energiamittauksista huolehtimisen. ”Parasta työssäni on sen tarjoamat haasteet”, Esa kertoo. ”Nykypäivän tietojärjestelmät ovat pitkälle automatisoituja ja automaattisten toimintojen suunnittelussa täytyy olla hyvin huolellinen, jotta toiminto tekee juuri ja ainoastaan sen, mitä oli suunniteltu. Olennaista on hahmottaa laajoja kokonaisuuksia, sillä kaikki muutokset vaikuttavat aivan kaikkeen.”

Nykypäivänä tuoreita ylioppilaita painostetaan mahdollisimman nopeasti siirtymään seuraavan opiskelupaikkaa. Esa muistuttaakin abeille, että ”nyt tehtävä valinta jatko-opiskeluista vaikuttaa koko loppuelämään, joten se on syytä tehdä huolella”.

 • Koulutus Suomessa kartalla

  Tutustu energia-alan koulutukseen Suomen kartalla. Kartalta löydät oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteystiedot.

 • Miksi opiskella
  energiatekniikkaa
  yliopistossa?

  Aalto yliopiston opiskelijat kertovat,
  miksi kannattaa opiskella energiatekniikkaa ja
  mitä odotuksia heillä on työelämältä.

  Lue lisää